Medicii se vor putea pensiona la 67 de ani, dar doar la cerere. Proiectul pentru modificarea Legii 95/2006 privind Reforma în  domeniul Sănătăţii,  se află în procedură de reexaminare ca urmare a cererii preşedintelui României.

Noul proiect a fost dezbătut în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor unde dr. Elena Dinu ocupă funcţia de secretar. În urma dezbaterilor şi a votului din Comisie s-a decis creşterea vârstei de pensionare prntru medici de la 65 de ani la 67 de ani, fără a mai fi nevoie de vreun aviz special din partea Colergiului Naţional al medicilor sau vreo solicitare a celui pensionat, în acest sens, ca până acum – ne spunea dr. Elena Dinu .

Cea mai mare problemă o constituie lipsa de personal, acesta fiind unul dintre motivele principale din spatele acestei decizii de majorare a vârstei de pensionare-  ne mai spunea deputatul giurgiuvean

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 fusese votat favorabil de Parlament, în cursul lui 2017 şi stabilea ca vârsta de pensionare a medicilor, indiferent de sex, să crească la 67 de ani, în mod obligatoriu.

Într-o  plină criză de personal medical, autorităţile trebuia să găsească  soluţii pentru a stopa efectele acesteia, aşa  s-a ajuns la acestă măsură. Astfel medicii , femei cât şi bărbaţi vor trebui să muncească mai mult, pentru a acoperi deficitul de medici existent – menţiona dr. Elena Dinu.

De precizat că doar medicii care doresc se vor pensiona la vârsta de 67 de ani, legea neavând un caracter obligatoriu. Cei care vor să lucreze şi dincolo de vârsta de 67 de ani, vor avea nevoie de o derogare în acest sens, pentru care trebuie să prezinte o asigurare profesională.
La acest moment, doar medicii care sunt academicieni, profesori universitari, cercetători sau doctori în științe medicale pot să își continue activitatea până la 70 de ani. Totodată, medicii pot profesa și după 65 ani în spitale cu deficit de personal medical, precum și în cele din zone defavorizate, până la ocuparea prin concurs a posturilor respective.

(Jurnal)