Vremea deosebit de rece pentru această perioadă şi mai ales îngheţul putenic la nivelul solului dau mari emoţii agricultorilor din aproape toată ţara. Temerile sunt confirmate şi de specialiştii în horticultură, care spun că gerul târziu ameninţă legumicultura, culturile de cereale, pomii fructiferi şi viţa de vie. Pe de altă parte, temperaturile scăzute aduc şi avantaje.
Gerul şi îngheţul din martie vor produce pagube în agricultură, spun specialiştii, iar cei mai afectaţi vor fi legumicultorii ale căror culturi înfiinţate în toamnă au apucat să intre în vegetaţie.
În toată avalanşa de veşti despre efectele vremii atipice se strecoară însă şi una pozitivă. Specialiştii spun că după o iarnă uşoară, rezerva de boli şi dăunători din sol rămăsese intactă până la apariţia acestui episod de îngheţ. Economia de tratamente fitosanitare se va vedea atât în preţul produselor agricole cât mai ales în calitatea lor.
Cât priveşte situaţia judeţului nostru, directorul Direcţiei Agricole a Judeţului (DAJ) Giurgiu, Stelea Coşoi, a precizat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:
„Nu avem raportate pagube produse de îngheţ, nici în ceea ce priveşte culturile de cereale, nici la pomi fructiferi. Cel puţin până la acest moment (n.r. – 22 martie). În schimb, semnale că ar fi afectate culturi avem din cauza inundaţiilor, a băltirilor de ape, care duc, inevitabil, la ruperea şi la asfixierea plantelor. Dar şi aici, vorbim, poate, doar despre rapiţă, grâul şi celelalte cereale nefiind afectate.”
Despre eventuale pierderi, directorul DAJ Giurgiu a precizat că este posibil să avem, dar nu de ordinul pierderilor raportate în alte judeţe.
„Chiar dacă a fost ger, a căzut şi acea ploaie îngheţată, am avut parte, totuşi, de puţin noroc, fiind feriţi de zile cu temperaturi foarte, foarte scăzute!”, a mai precizat directorul Coşoi.