Pe ce au cheltuit românii, banii, în primele luni ale anului!

0
196

Date furnizate de Institutul Național de Statistică arată pe ce au cheltuit românii banii în primele două luni ale anului. Astfel, românii au cheltuit aproape 28 de miliarde de lei, din care 11 miliarde s-au dus doar pe mâncare, băuturi și tutun.

Datele INS publicate de HotNews.ro arată că în primele două luni ale anului, românii au cheltuit aproape 28 de miliarde de lei. 11 miliarde s-au dus doar pe mâncare, băuturi și tutun, peste 3 miliarde de lei s-au dus pe parfumuri, produse cosmetice și produse din farmacii, iar peste 6 miliarde de lei s-au dus pe combustibil.Potrivit aceleiași surse, ponderea cheltuielilor făcute în ianuarie și februarie în totalul cheltuielilor de consum anuale este de puțin peste 6% și respectiv aproape de 7%. Lunile cu cele mai mari cheltuieli de consum sunt august (perioada de concedii) și decembrie (tradiționala lună a cadourilor).

Cheltuielile de consum sunt măsurate prin intermediul vânzărilor cu amănuntul, care ne mai arată și cât de mult consumăm pentru consumul imediat față de economiile pe care le-am putea face pentru viitor.

Tot INS, la finalul lunii februarie, arăta că directorii firmelor din România se așteptau la o creștere a preţurilor în comerţul cu amănuntul, până în aprilie, şi la o creştere moderată a numărului de salariaţi în sectorul serviciilor.

”Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +9%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +27%)”.

(Jurnal)