Poliţiştii de frontieră giurgiuveni au depistat patru persoane, cetățeni din Uzbekistan, care au încercat să intre ilegal în ţară, folosindu-se de documente de călătorie lituaniene false, cu scopul de a ajunge în Germania

În data de 10.01.2020, în jurul orei 01.45, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-au prezentat, pe sensul de intrare în România, călătorind ca pasageri într-un autocar aparținând unei firme de transport internațional care efectua curse regulate pe ruta Sofia – București, patru persoane. Acestea au prezentat la controlul de frontieră cărţi de identitate care purtau însemnele autorităților lituaniene.

În urma verificării documentelor, echipa comună de control, formată din polițiști de frontieră români și bulgari, a constatat că documentele prezentate la control nu îndeplinesc condiţiile de formă şi de fond ale unora autentice, acestea fiind false.

În continuarea cercetărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că persoanele respective sunt cetățeni din Uzbekistan, cu vârste cuprinse între 24 și 53 de ani. Cei în cauză au declarat că au procurat documentele din Lituania, de la un cetățean a cărui identitate nu o cunosc, plătind 300 de euro fiecare și au recurs la această metodă deoarece intenţionau să ajungă în Germania.

Polițiștii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanelor în cauză, iar conform protocolului româno-bulgar privind controlul comun la trecerea frontierei, acestea au fost preluate de către autoritățile bulgare în vederea continuării cercetărilor și dispunerii măsurilor legale ce se impun, iar firma de transport a fost sancționată contravențional, în conformitate cu OUG 194/2002 cu modificările și completările ulterioare, pentru „aducerea în România de către companiile de transport a străinilor cu documente sau vize false ori falsificate”.