Duminică, 8 august, pe rețelele de socializare administratorii unei societăți comerciale postau un comentariu la care au atașat și câteva fotografii, în care acuzau organele de poliție Giurgiu, de ”comandă politică”…Altfel spus, cei doi soți (Gogonțea Luciana și Dumitru Lucian), administratorii magazinului ”Luci și Iuli”, acuzau faptul că se simt hărțuiți de ceva vreme de către  organele de poliție și nu numai…

Uitați giurgiuveni și domnule comandant (…) abuzurile politiei care vin cu procesele verbale deja scrise și completează doar datele angajaților care se vede clar pe filmare că aveam măști,atât ele cât și clienții magazinului! Pentru ce se fac aceste abuzuri? vă deranjează sediul PSD de alături? știu că județul tot, e terorizat politic, sunt amendați toti cetățenii și supuși presiunii, dar credeți ca e democratic ce faceți? în tot județul mai sunt maxim 300 de firme care au supraviețuit, v-ați pus în cap sa le distrugeți? abuzurile voastre o sa scoată lumea în stradă, nu uitați că suntem uniți, suntem români și plătim la stat taxe și impozite! NU O SĂ RENUNȚĂM ȘI NU CEDĂM!!! rugăm presa să preia aceste filmări și așteptăm să fim invitați la politie să aflăm și părerea comandantului!

Așa „suna” postarea administratorilor magazinului mai sus amintit. Contactați la telefon pentru a afla care ar fi cauzele acestui ”abuz” și circumstanțele în care s-au petrecut evenimentele, aceștia ne-au declarat:

(…)Poate ceea ce a generat toate aceste controale constă în faptul că ne-am schimbat orientările politice, însă decizia noastră de a pleca din PNL este cauzată de un anume personaj politic, un lider al PNL, cu care avem un conflict  mai vechi, acesta făcându-ne rău în mod repetat – spunea Dumitru Lucian.

Am plecat alături de domnul Măroiu… suntem liberi, trăim într-o țară democratică. Un alt motiv constă probabil în faptul că am acceptat să fac sediul PSD, în imobilul meu ( str. Vlad Țepeș . nr. 60 – n.red.) Probabil doresc să ne dea afară și să închidă sediul  PSD…

Întrebat dacă a făcut  vreunei instituții, vreo sesizare în acest sens, interlocutorul nostru a răspuns: 

Am solicitat un punct de vedere  comandatului Poliției, însă domnul Georgescu nu are timp…are alte preocupări. Mașina poliției este, aproape în fiecare seară, în fața magazinului și implicit a sediului partidului. Dacă mașinile staționează, fiind normal, că doar se opresc la magazinul alimentar, atunci aceștia sunt amendați… Ne terorizează angajații (polițiștii – n.red.) sperând că aceștia  vor fi intimidați și își vor da demisia  de la locul de muncă. Este absurd să fi controlat trei seri la rând de același individ de la poliție, care îți solicită același lucru. M-am enervat și chiar le-am spus să ne pună cătușele și să terminăm. 

Întrebarea mea retorică este, cât am fost în PNL, nu am avut nicio problemă cu instituțiile statului și nici poliția nu mă supraveghea… De la momentul plecării din PNL am devenit însă o problemă pentru anumite instituții ale statului care, prin presiuni repetate încearcă să mă intimideze. Îmi permit să vorbesc și în numele altor agenți economici care nu sunt membrii PNL sau care nu au o relație bună cu liderii acestui partid și cărora li se aplică același tratamente…a mai precizat Lucian Dumitru.  

Gândiți-vă că în actualul context, în Giurgiu mai sunt aproximativ 300 de firme, care ne chinuim să rezistăm. Consider că am ajuns mai rău ca pe timpul lui Ceaușescu. Scopul acestor presiuni este să închid sediul PSD-ului , însă eu am un contract de închiriere și personal nu renunț. De trei seri sunt instalați în fața sediului …(polițiștii – n.red.) Cum se înserează sunt poziționați în fața sediului, ne monitorizează liniștea sau respectarea normelor pe timp de pandemie?… Scopul lor este monitorizarea noastră… Până acum am încasat două amenzi.

De ce oare nu fac controale și la alte societăți, prietene cu  liderii PNL? Un exemplu îl constituie ”Tratoria”, unde sunt suspiciuni că niciun angajat nu este încadrat cu forme legale. Exemplele pot continua și dacă va fi nevoie le voi nominaliza, punctual. Dar cum pot fi amendați unii, când cei ce ar  trebui să îi controleze își beau cafeaua în acele locuri? Eu mi-am adus contribuția în acest oraș… am salvat trei clădiri de la demolare…le-am  cumpărat cu  sume mari și le-am restaurat pentru a nu fi demolate de unii șmecheri. Sunt născut și crescut în acest oraș și nu admit să fiu tratat în acest mod… să fiu batjocorit.

Întrebați pe cine bănuiesc că se află în spatele acestei așa zisă hărțuire, L.D. ne-a spus: 

Aceste presiuni sunt concertate de către doi lideri importanți ai  PNL (…) Organele de poliție ne-au amendat, însă ceea ce noi contestăm este modul cum s-a procedat, organele de poliție având deja procesele-verbale completate, angajații au fost forțați să semneze acele procese – verbale. Motivul sancționării a constat în faptul că vânzătoarele nu purtau măștile, deși eu am postat pe rețelele de socializare fotografii din magazin care atestă că întreg personalul purta mască, respectând rigorile legii. La ora actuală poliția din Giurgiu este subordonată unui  lider politic de la PNL, știe toată lumea acest lucru – ne-a mai precizat, sensibil panicat, soțul administratorului societății ”Luci și Iuli”, dl. Lucian Dumitru, care ne spunea că se simte încolțit, neștiind la cine ar putea apela, cât timp în instituțiile statului guvernează comanda politică, sperând că presa, mass media va reuși să îi facă pe cei de care se simte amenințat să înțeleagă că fiecare cetățean este liber să aibă opțiunea politică pe care o dorește, fără a plăti tribut cu sănătatea și liniștea, pentru asta.

Primii contactați de publicația noastră, pentru a ne da o explicație cu privire la cele semnalate de administratorii societății comerciale amintite, au fost reprezentanții  Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, în speță , comisar șef de poliție Cătălin Georgescu,  care ne-a declarat:

În data de 07.08.2020,în jurul orei 16:40,la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu a fost primit un apel TEL VERDE-anonim, transmis de operatorul C.J.C.I.Giurgiu, prin care era sesizat faptul că la magazinul unei societăți comerciale, din municipiul Giurgiu, strada Vlad Țepeș,nu se respectă măsurile de protecție CoVID-19. Conform competenței teritoriale, apelul a fost transmis către Poliția Municipiului Giurgiu, la fața locului fiind direcționat prin Dispeceratul Unității/ofițer de serviciu un echipaj de poliție aflat în serviciul de patrulare. Cu ocazia intervenției, în locația indicată, au fost identificate două salariate ale societății comerciale (vânzătoare),care se aflau în interiorul magazinului, fără a purta masca de protecție, încălcând astfel prevederile art.65,lit.H,din Legea 55/2020,rap. la Anexa 2 din HG 553/2020. După ce s-a stabilit identitatea persoanelor în cauză, agenții de poliție s-au deplasat la autospeciala care era parcată pe strada Vlad Țepeș,adiacent societății comerciale, unde au întocmit procesele verbale de constatare a contravenției. Ulterior, au revenit în incinta magazinului și au adus la cunoștința persoanelor în cauză conținutul proceselor verbale de constatare a contravenției și măsurile luate. Menționăm faptul că, până la revenirea organelor de poliție în incinta magazinului, cele două angajate s-au conformat recomandărilor agenților de poliție,în sensul că purtau măști de protecție. Contravenientele au semnat de luare la cunoștință, fără a fi consemnate obiecțiuni cu privire la conținutul proceselor verbale”, a mai declarat Cătălin Georgescu.

Până la momentul publicării materialului, reprezentanții PNL, la rândul lor acuzați în acest caz, de administratorii SC LUCI ȘI IULI SRL, nu au putut fi contactați. Vom reveni cu un punct de vedere al acestora, imediat ce ne va fi transmis.

(Jurnal)