Peste o mie de persoane fizice și aproximativ 200 de persoane juridice înregistrează, la Direcția de Impozite și Taxe Locale Giurgiu, datorii de multe zeci de milioane de lei, ne spunea, de curând, directorul DITL, Laurențiu Țintea.
Printre aceștia, nume de persoane cunoscute în municipiu: patroni sau avocați.
Conform situației marilor datornici (cei ale căror sume datorate bugetului local depășesc 5.000 lei), prezentată pe site-ul DITL Giurgiu, numărul persoanelor fizice este de 1.185 de contribuabili, dintre aceștia, pentru 188 fiind declarată insolvența. Cele mai mari sume datorate bugetului local sunt de 1.624.674 lei (în topul persoanelor pentru care nu s-a declarat insolvența) și 149.690 de lei, în cazul celor pentru care s-a declarat această insolvență.
În ceea ce privește persoanele juridice, numărul total al datornicilor este de 179, pentru 113 fiind declarată insolvența. Cea mai mare sumă înregistrată este de 539.010,67 lei, în cazul persoanelor juridice fără insolvență declarată, în timp ce în cazul celor insolvenți, cea mai mare sumă este de 6.073.380 lei.
„O problemă o întâmpinăm în cazul contribuabililor cu datorii mari care, din păcate, au decedat. Aici este o procedură mai complicată, în sensul că trebuie să identificăm moștenitorii”, mai spunea Laurențiu Țintea.
Topul debitorilor constituie informații publice și pot fi consultate pe site-ul Direcției de Impozite și Taxe Locale la adresa: https://ditlgiurgiu.ro/Informa%C8%9Bii-Fiscale/-Mari-Debitori.

(Jurnal)