Se știe că de Rusalii există o tradiția numită „Dansul Călușarilor”.
Ca un titu de laudă, România este prezentă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO cu ritualul Călușului.
În cursul zilei de astăzi, 21 iunie, în curtea Primăriei Comunei Oinacu, respectând tradiția, cete de dansatori din cele trei sate ale comunei (Oinacu, Braniștea și Comasca) s-au întrecut în măiestrie, în prezența locuitorilor comunei.
La prezentul eveniment a fost prezent alături de familia sa și deputatul PNL, Alexandru Andrei.
„ Acest dans, neîntrerupt de-a lungul vremii, ne-a făcut, astăzi, în a doua zi a Rusaliilor, pe toți cei prezenți, să ne amintim de tradițiile noastre.
Am avut plăcerea să îi văd în dansul denumit „al Soarelui” atât pe cei mai vârstnici, care nu renunță la perpetuarea tradiției, dar mai ales pe cei mai mici dintre Călușari, de numai câțiva anișori, dornici să ducă tradiția mai departe.
Dansul Călușarilor se spune că este un dans tămăduitor, cetele adunându-se astăzi în comună după ce, zilele trecute, au colindat municipiul Giurgiu, conform tradiției.
Îi felicit pe membrii celor trei trupe tradiționale de Călușari, pentru dăruirea de care au dat dovadă în păstrarea neștirbită a unuia dintre cele mai vechi obiceiuri, dar și pentru că duc mai departe tradiția noastră populară. De asemenea, așa cum am mai spus-o și cu alte ocazii, îi asigur pe aceștia de tot sprijinul meu pe viitor, pentru ca tradițiile să nu fie uitate, Dansul Călușarilor fiind, de fapt, și un fel de „carte de vizită” a comunei noastre.”- titra primarul comunei Oinacu, Fabian ȚÎRCĂ, pe pagina sa de Facebook.

(Jurnal)