21 iunie notează solstițiul de vară și, odată cu ea, ne aduce cea mai lungă zi din an. Longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, fiind momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Ce schimbări aduce acest fenomen astral?

Solstițiul de vară din data de 21 iunie marchează începutul verii astronomice. Astăzi este cea mai lungă zi din an, oamenii bucurându-se de lumina zilei pentru 15 ore și 32 de minute, iar de întuneric doar 8 ore şi 28 de minute.

Denumirea se traduce prin sintagma „soarele stă” și presupune că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. În această zi, Soarele se află la culminaţie la 67° 52′ deasupra orizontului, pentru latitudinea medie a ţării noastre.

De asemenea, crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”.

Conform tradițiilor străvechi, solstiţiul de vară îi ajută pe muncitorii câmpului să-și calculeze timpul pentru a programa muncile culturile agricole. De asemenea, în România solstițiul de vară se sărbătorește odată cu Sânzienele sau Drăgaica. Se spune că aceste zâne bune se pot transforma în Rusalii, zâne rele, iar lumea trebuie să reflecte asupra lucrurilor malițioase pe care le-au făcut și să se schimbe.

Atotputernicia soarelui de la solstițiu se celebrează, la romani, prin focurile de Sânziene, aprinse pe locul cel mai ridicat. Încinși cu brauri de pelin, oamenii se rotesc în jurul focului, apoi aruncă aceste brauri ca să ardă odată cu toate posibilele necazuri care ar fi să vină. Din cele mai vechi timpuri, solstițiul de vară a constituit un mare prilej de bucurie și sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei. La început, serbarea coincidea cu data solstițiului, adică 21 iunie. Mai târziu, ceremonialul fiind considerat de către biserica drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie – ziua dedicată Sfântului Ioan Botezatorul.

În timp, Noaptea de Sânziene – cum este denumită în folclorul românesc – a devenit o serbare populară, cu caracter tradițional, ce se desfășoară diferit în funcție de țara respectivă și chiar de regiunea respectivă.

După răspândirea creştinismului, în Europa, multe obiceiuri păgâne au fost preluate de această religie. În zone din Scandinavia, solstiţiul de vară a fost în continuare sărbătorit sub forma „Midsommar” sau ziua mijlocului verii. Asociate la rândul lor sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar şi poartă în unele locuri şi numele „Cap de vară”.

(Jurnal)