Bugetul pentru anul 2017 a fost adoptat marţi, după votul dat în şedinţa de plen a celor două Camere. Raportul de voturi a fost de 208 voturi pentru şi 105 împotrivă. Sorin Grindeanu a precizat, în discursul susţinut după vot, că bugetul se încadrează în ţinta de deficit de 3%, având în vedere că pentru investiții a fost alocat un plus de zece milioane de lei, şi că ar fi vrut ca acesta să fie adoptat mai devreme. Alături de buget, a fost votată şi legea asigurărilor sociale, cu 208 voturi pentru şi 107 împotrivă.
Bugetul pe anul acesta preconizează o creștere a PIB cu 5,2% cu un deficit de maxim 3 procente.
Pe scurt, alocările de la bugetul de stat pe domeniile principale arată astfel: la sănătate, vorbim de un plus de 3,9 miliarde lei (credite de angajament) care se adaugă celor 33,8 miliarde lei – 4,15% din PIB, mai mare cu 3,5 miliarde lei decât anul trecut. Din aceste sume, se au în vedere, în principal, alocarea a șapte sute de milioane de lei suprimentar pentru medicamentele compensate și gratuite, construcția de spitale regionale și dotarea fiecărui spital județean cu un Computer-Tomograf, achiziționarea de vaccinuri obligatorii pentru copii, dotarea a șapte spitale cu acceleratoare liniare pentru depistarea cancerului și finanțarea majorării cu 15% a salariilor din sistemul sanitar.
Și pentru educație au fost alocați cu 3,3 miliarde lei mai mult decât în 2016, cele 25,02 miliarde lei reprezentând 3,1% din
PIB, cărora li se vor adăuga peste jumătate de milion de lei din credite de angajament. Din acești bani, principalele obiective finanțate sunt majorarea salariilor din învățământ cu 15%, demararea programului „Masa caldă” pentru aproape treizeci de mii de elevi din cincizeci de școli, finalizarea a 15 grădinițe și 12 școli.
Cu toate acestea, președintele Klaus Iohannis a amânat promulgarea acestui buget, chemându-i, în cursul zilei de astăzi, „la raport” pe premierul Grindeanu și pe ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan.
(Jurnal)