Guvernul a publicat în Monitorul Oficial ordonanța privind plafonarea prețurilor la gaze naturale și curent electric în perioada 1 aprilie 2022-1 aprilie 2023.

În cazul gazelor naturale, consumatorii casnici vor plăti 31 de bani pe kilowatt, indiferent de consum, iar firmele 37 de bani.

La energie electrică lucrurile stau cu totul diferit.

Populația care consumă cel mult 100 de kwh pe lună are un tarif maxim de 68 de bani pe kWh, iar la un consum între 100 și 300 de kWh, tariful este plafonat la 80 de bani.

Cei care depășesc însă un consum de 300 de kwh pe lună vor plăti tariful întreg din contract, care poate ajunge până la 4 lei/kwh. Electrica, de exemplu, practică în prezent un tarif de 1,5 lei/kw.

Specialiștii în energie estimează că aproximativ 30% din consumatorii casnici nu se vor încadra între 100 și 300 de kWh și vor achita prețul din contractele de furnizare a energiei electrice existente.

Aberant este faptul că firmele și instituțiile publice vor beneficia de un plafon de 1 leu/kwh, indiferent de consumul acestora.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, îi sfătuia, mai în glumă, mai în serios, pe consumatorii casnici să treacă la Hidro Electrica, o companie de stat care practică cel mai mic preț de pe piață, respectiv 0,69 lei/kwh.

(Jurnal)