Se apropie Ziua Națională a României, moment festiv marcat, până acum, de defilări și mese populare. Doar că anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, regulile jocului s-au schimbat. În sensul că nu se știe ce paradă vom avea, sau dacă vom avea așa ceva, până la urmă…

Culmea ironiei de-abia de acum începe. Un document oficial precizează, clar, că de 1 decembrie, de Ziua Națională, paradele militare vor avea loc doar în prezența oficialităților, și nu cu mai mult de 100 de persoane. Și de aici încep întrebările.

O primă dilemă ar fi cea legată de participanți. Deci, se spune că va fi parada doar pentru oficialități. Păi și unde se va ține, stimabililor? În vreun birou, ascunși cu toții? Pentru că nu vedem cum vor putea fi opriți cetățenii să nu se oprească pe marginea drumului pentru a admira bruma de plutoane ce mai defilează, an de an, la zile festive. Probabil că, în această situație, ne-am putea trezi cu un nou „business” în plină pandemie: închirierea, pentru durata manifestărilor, a balconului sau ferestrei care dă spre strada unde – bănuim – vor defila plutoanele.

Pe de altă parte, se face vorbire la cele o sută de persoane, fără a se nominaliza, însă, dacă în această cifră sunt incluși și participanții direcți (cadrele MAI sau MApN) sau doar oficialitățile pentru care se va organiza parada…Sau, și unii, și alții? Pentru că în această din urmă situație, am putea avea surpriza să admirăm, la paradă, din balconul vreunui cunoscut cu vedere „la stradă” doar câte unul sau doi reprezentanți ai fiecărei „arme”.

Sunt întrebări legitime, născute din nelămuririle ridicate de deciziile celor responsabili, întrebări la care, sperăm, vom afla răspunsurile până la 1 decembrie, Ziua Națională a României.

(Jurnal)