Ouăle contaminate cu insecticid au pus pe jar Direcțiile județene ale DSVSA! Ferma Avicola Mihăilești a fost scoasă de sub orice bănuială!

0
209

O mie de kilograme de gălbenuş de ou lichid, provenit din Germania, contaminat cu insecticidul  ”Fipronil” descoperite în judeţul Timiş, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au creat o adevărată panică . Alături de aceasta o altă fermă din județul Giurgiu a fost bănuită de același lucru…

Lotul din Timiș a fost în cele din urmă reţinut, neajungând la comercializare,  ANSVSA desfăşurând în continuare controale în fermele avicole din ţară.  Toate structurile teritoriale judeţene au fost , din acel moment, puse  în alertă pentru a acţiona în cel mai scurt timp, în cazul în care se vor primi noi notificări privind ouăle contaminate cu ”Fipronil”.

Avicola Mihăilești a fost scoasă de sub orice bănuială

 Aproape concomitent  o altă societate comercială din Germania a acuzat România , respectiv  Avicola Mihăileşti, în speţă – de faptul că ar fi livrat o cantitate impresionantă de ouă (peste douăzeci de tone!) contaminate cu  fipronil. Referitor la acest aspect, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului Giurgiu, dr. Liviu Florescu, a declarat, pentru „Jurnal Giurgiuvean”:

Pe sistemul de alertă european RASSF am primit, în cursul zilei de 10 august, informaţia că o cantitate de aproximativ 20 de tone de ouă au fost trimise din Mihăileşti, pe 21 iulie, către o societate comercială din Germania. S-a trimis imediat o echipă de inspectori la MIhăileşti, care a verificat toate documentele existente şi, în timpul controlului, partea germană a trimis un mail prin care recunoştea faptul că întreaga cantitate de ouă provenită de la Mihăileşti NU este contaminată cu fipronil. Acest lucru este dovedit de buletinele de analiză din Germania. Ca urmare a acestui mail, cazul a fost închis iar noi am trimis către RASSF răspunsul cu privire la acest aspect”, ne-a mai precizat Liviu Florescu.

De asemenea, directorul DSVSA Giurgiu mai spunea că se va mai interveni cu asemenea controale doar în momentul în care va mai exista o sesizare pe sistemul de alertă european, care să vizeze producători din judeţul nostru.

Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum. Ea poate crea probleme de sănătate , spun specialiștii,  într-o anumită concentrație putând deveni chiar letală…

(Anna Lincă)