Ordonanța ce prevedea o ”taxă pe soare”, i-a stins Guvernului lumina! Ea urmează să fie modificată…

0
317

La  sfârșitul  săptămânii trecute, Guvernul a aprobat  o Ordonanță prin care este transpusă o Directivă europeană care crează cadrul legal necesar posibilității introducerii  unei taxe pentru prosumatori (cei ce și-au montat panouri fotovoltaice ca să producă energie).

Conform textului, taxarea cerută ulterior de o anumită instituție a statului poate fi posibilă în trei situații:

a) atunci când prosumatorii au primit bani de la stat ca să producă energia;

b) dacă produc peste 30 Kw, adică au panouri de peste 150 de metri pătrați, instalate de firme;

c) dacă din 2026, la nivel național, cantitatea de energie din panourile fotovoltaice depășește 8% din cantitatea de energie folosită.

Actul normativ inițial a creat cadrul  necesar introducerii acestei taxe din 2026,  iar ministrul spune că textul a fost  modificat  și că el prevede doar ” cu posibilitatea” și nu certitudinea  ca în unele cazuri speciale  să existe o taxă.

Potrivit ministrului Energiei, Directiva europeană ar urma să fie modificată pentru încurajarea prosumatorilor. La rândul lor social democrații au anunțat că vpr modifica Ordonanța în Parlament. Ei au precizat că vor aduce un amendament ce va elimina orice taxă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a  a mis spus  că informația apărută în media este un fake news și că de fapt enunțul Ordonanței este cu totul altul. El a dat asigurări că cei ce și-u montat sau  își vor monta panouri fotovoltaice nu vor plăti nicio taxă  pentru energia produsă sau consumată.

(Jurnal)