Orban, Turcan și Anisie au ajuns pe mâna procurorilor

0
463

Două asociații ale elevilor, din Constanța, respectiv București,  au depus vineri, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie plângeri penale pentru abuz în serviciu. Vizați sunt premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan şi ministrul Educaţiei, Monica Anisie, deoarece elevii nu vor primi măşti de protecţie, iar tabletele nu vor ajunge până începutul anului şcolar.

Reprezentanţii elevilor susţin că sintagma este doar o metaforă în ceea ce priveşte învăţământul românesc iar autorităţile „demonstrează acest lucru în fiecare zi. În contextul epidemiologic actual, educaţia are o nevoie asiduă de finanţare, însă guvernul îşi propune să pună toată responsabilitatea pe umerii părinţilor. Măsurile privind asigurarea măştilor de protecţie şi punerea în aplicare a legii 109/2020 sunt obligatorii pentru a asigura sănătatea elevilor cât şi dreptul la educaţie, începând cu data de 14 septembrie”, au transmis asociaţiile de elevi printr-un comunicat de presă citat de news.ro.

Elevii nu sunt de acord cu decizia autorităţilor de a nu le acorda măşti de protecţie şi nici cu faptul că dispozitivele conectate la internet nu vor fi gata până la 14 septembrie.

“După decizia alarmantă de a pune achiziţionarea măştilor în spatele fiecărui elev, precum şi renunţarea la triaje înainte de intrarea în şcoală, în data de 27 august a fost anunţat faptul că dispozitivele conectat la internet nu vor fi gata pentru începerea anului şcolar. Ne punem întrebări inevitabile în acest context: dacă anul şcolar începe fizic, materialele igienico-sanitare şi maştile se vor procura individual de elev pentru următorul an cât se preconizează că va ţine pandemia? Iar, dacă şcolile se închid din nou, cum rămâne cu sutele de mii de elevi defavorizaţi?”, a mai precizat sursa citată.

Asociaţiile spun că elevii sunt defavorizaţi din acest motiv şi există riscul de a se rata începerea anului şcolar.

“Anul şcolar e la două săptămâni distanţă şi totuşi incompetenţa Ministerului Educaţiei şi implicit a Guvernului se află într-o continuă evoluţie! Dacă gândim în raport cu sistemele educaţionale din întreaga lume, de fapt, ajungem la concluzia că toţi elevii români sunt defavorizaţi şi că riscul de a rata începerea anului şcolar.Dreptul la educaţie şi sănătate nu se negociază, autorităţile fiind principalii responsabili atunci când vine vorba de asigurarea acestora pentru fiecare elev din România”, au mai transmis asociaţiile de elevi.

(Jurnal)