Orban spune că șomajul tehnic la bugetari aduce o economie la buget intre 1,2 si 1,5 miliarde de lei

0
243

Premierul Ludovic Orban sustine că dacă și bugetarii intră parțial în șomaj tehnic s-ar face economie la buget intre 1,2 si 1,5 miliarde de lei.

Prim-ministrul spune că măsura privind munca doar jumătate de lună în unele sectoare din sistemul bugetar are la baza considerente care țin de solidaritate cu mediul privat, de reducerea riscului de răspândire a noului coronavirus, dar și considerente de ordin financiar, în condițiile în care încasările la bugetul statului sunt diminuate în această perioadă.

„Este exact ceea ce am anunțat public, cred că trebuie să fim solidari, cred că trebuie să împărțim greutățile situației, așa cum cei din sectorul privat sunt afectați, cred că și sectorul public trebuie să fie solidar, începând cu cei care dețin funcții de demnitate publică”, a afirmat Ludovic Orban.

Orban, despre OUG care prevede șomaj tehnic pentru bugetari: Nu putem lăsa povara doar pe umerii mediului privat.

El a spus că la baza măsurii sunt considerente care țin de solidaritate, dar și „considerente de natura epidemiologică”, arătând că astfel este redus riscul de diseminare a SARS-Cov-2.

Orban a afirmat că se face, astfel, și o economie la buget, dar că nu acesta a fost motivul determinant.

„De asemenea, există și considerente de natura resurselor, pentru că este evident că resursele statului scad în această perioadă și aceste venituri trebuie drămuite cu multa chibzuință, astfel încât aceste resurse să poata să fie cât se poate de folositoare”, a declarat premierul.

El a sustinut că decizia este una „de bun simț, cât se poate de normală într-o astfel de situație”.

„Cu siguranță există și o economie, dar nu doar economia este determinantă în adoptarea unei astfel de măsuri. (…) Se poate face o economie aproximativ între un miliard două sute și un miliard cinci sute de milioane”, a mai spus Orban.

El a adăugat că nu va fi afectată capacitatea de lucru „acolo unde este vorba de plăți”. In ceea ce privește ANAF, premierul a spus ca va fi păstrat „tot personalul care este necesar pentru asigurarea resurselor de care are nevoie statul”, dar că nu mai este nevoie de o prezență consistentă în teren a inspectorilor acestei instituții.

Seful Guvernului a precizat că la rectificarea bugetară anunțată vor fi alocate sume Ministerului Sănătății, CNAS, Ministerului Muncii.

(Jurnal)