Astăzi se împlinesc 133 de ani de la trecerea în neființă a poetului național Mihai Eminescu. Cu această ocazie, cenaclul literar „Luceafărul” Giurgiu a organizat  în cursul acestei dimineți, începând cu ora 10:00 un eveniment cultural artistic „EMINESCU ȘI GIURGIU”. Evenimentul a fost posibil, grație colaborării cu Primăria municipiului Giurgiu, Consiliul județean Giurgiu, Centrul cultural „Ion Vinea” Giurgiu, Casa Corpului Didactic Giurgiu, UZPR-Filiala Sud „Dan Mucenic” din Giurgiu, Școala populară de Artă Giurgiu, Palatul Copiilor Giurgiu, dar și a numeroșilor invitați de onoare de la Uniunea Scriitorilor Liberi Ruse.

 

Evenimentul marchează și împlinirea a 155 de ani de la primul popas al poetului Mihai Eminescu în orașul dunărean Giurgiu.

Cu această ocazie au avut loc audiții muzicale la statuia poetului Mihai Eminescu, din versuri eminesciene care au răsunat în parcul giurgiuvean sub mireasma florilor de tei.

De asemenea, s-a putut viziona expoziția de artă vizuală a Școlii populară de Artă, clasa profesoarei Daniela Cosac, dar și o expoziție de carte de la Casa Corpului Didactic, bibliotecar Petronela Toma, organizate în Parcul Alei.

Ulterior, s-au depus coroane de flori la statuia poetului și au avut loc alocuțiuni ale scriitorilor și oamenilor de cultură invitați.

Spre finalul evenimentului au avut loc diferite recitaluri de muzică și poezie cu prof. Vasile Georgeta Măsură, prof. Mihaela Stoica, Carmen Lungu, Ana Marin, elevă a Școlii Gimnaziale „Mircea cel Bătrân”din municipiu, precum și lectură publică din partea membrilor ai Cenaclului literar „Luceafărul” Giurgiu.

Printre altele a avut loc și o expoziție de artă grafică online intitulată „Eminescu în pagini de artă”, precum și o prezentare de lucrări grafice realizată de artiștii plastici Mihai Cătrună, Abălașei Donosa Constanța.

Dunia Pălăngeanu ne-a declarat la finalul acestui eveniment: „Cenaclul literar Luceafărul a fost înființat în anul 1949, tocmai cu scopul de a aduce un omagiu în timp, admirație, prețuire și cultul pentru poetul național, Mihai Eminescu. Ne bucurăm mult, mai ales că a ieșit și soarele și vremea a fost de partea noastră. Au fost invitați veniți din capitală, dar și de la Ruse, din Bulgaria și iată suntem bucuroși că Giurgiu, prin imaginea poetului care a poposit și pe meleagurile noastre, este înscris pe harta spirituală a țării și de ce nu, chiar mai departe. Pentru noi, Mihai Eminescu este poetul tutelar la limbii române și căutăm și acum să aducem un omagiu și prețuire pe această cale, marelui nostru poet.”

(Ana Magheru)