OJPC…asta ce mai e?

0
3479

Controlul inopinat efectuat luni dimineață de însuși Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor Giurgiu, Horia Alexandrescu la câteva societăți comerciale din Giurgiu (și mai ales neregulile găsite de echipa de comisari a acestuia), a provocat, cum era și firesc, o sumedenie de comentarii din partea giurgiuvenilor, în mediul on line.

În primul rând cetățenii se întreabă de ce trebuie ca de fiecare dată controalele să vină de la Capitală de vreme ce avem un Oficiu Județean pentru Protecția Consumatorilor la Giurgiu și niște comisari plătiți din bani publici meniți să ne protejeze?

Evident pe mulți incidental ăsta fericit pentru noi, întîmplat lun, la Giurgiu i-a făcut să se întrebe anecdotic: ”OJPC…asta ce mai e?!” – aluzie la faptul că nimeni nu mai știe de ani buni, că această instituție mai există cu adevărat, la Giurgiu.

Mai mult de atât constatăm din declarațiile Președintelui ANPC, Horia Alexandrescu, că salariați ce lucrează de mai bine de două decenii în această instituție  nu au avut niciun fel de reacție în toți acești ani față de neregulile constatate în comerțul local…Ca să nu mai  vorbim de cel practicat în cele mai îndepărtate cotloane ale acestui județ, unde probabil nu a ajuns niciodată vreun picior de comisar…

Conform postării pe facebook-ul președintelui ANPC,  va fi  nevoie ca giurgiuvenii să reclame nemulțumirile lor direct la Centru, la Capitală, căci la Giurgiu, după cum constatăm nu-I nicio șansă de a-i  băga cineva în seamă.

Nu există un raport de activitate lunar care să fie prezentat cetățenilor, site-ul OJPC aproape că nu există, adresele trimise către această instituție (chiar și cele ale redacției noastre, înaintate nu cu mult timp în urmă) zac cu anii, probabil prin sertare, fără a primi  vreun răspuns scris.

De remarcat și faptul că activitatea OJPC Giurgiu nu a mai fost evidențiată oficial, prin comunicate de presă, de pe vremea când director era primarul de astăzi al comunei Oinacu, Fabian Țîrcă, un tânăr ambițios care aproape săptămână de săptămână oferea presei subiecte interesante, lansând campanii și implicându-se personal în rezolvarea petițiilor primite de la cetățeni. După plecarea acestuia, instituția pare că a încetat să mai existe.

Astfel, mare parte a comercianților din acest oraș  își fac de cap, mizeria și neregulile abundă, cetățenii sunt tot mai nemulțumiți, în timp ce autoritățile se prefac că nu văd…Era nevoie să vină cineva de la București care să ne arate bârna din ochi, să ne dea peste nas că salariații OJPC Giurgiu nu sunt în stare să efectueze un control de rutină și  că de aproape 30 de ani unii dintre ei nu au intrat măcar o dată în bucătăria unui restaurant din Municipiu.

Ba chiar mai mult, Președintele ANPC bănuiește că anumite localuri  sunt ”protejate” de însăși comisarii instituției amintite , localuri  în care nu se fac controale…NICIODATĂ! Și astfel, cârciumarii ce doresc să se îmbogățească pe seama sănătății cetățenilor, vând orice, numai bani să iasă, fără teama că li s-ar putea întâmpla ceva!

În consecință este mai mult decât jenant, este chiar dezolant ce se întâmplă în acest oraș în care politicienii ar trebui să fie primii care să ia măsuri extreme față de acești angajați ai statului și nicidecum să  îi numească la conducerea unor asemenea instituții, persoane total necalificate pentru asemenea funcții de răspundere!

Iată de ce, în comentariile lor, sunt cetățeni care solicită ANPC-ului, autorităților locale, să dea un ultim vot de blam comisarilor din această instituție care se dovedește tot mai inutilă, fiindu-ne mai de folos, așa cum am constatat, controalele celor din București.

Ar fi cu mult mai eficient și mai puțin costisitor pentru noi, giurgiuvenii, ca banii cu care sunt plătiți salariații OJPC Giurgiu să fie direcționați către ANPC, în Capitală.

În acest mod nu am mai fi bântuiți de bănuiala ”rezonabilă” că acești comisari nu vor îndrăzni niciodată să controleze societățile unor rude, prieteni sau oameni politici influenți din acest oraș.

Sunt și cetățeni care cer comisarilor din Capitală să verifice chiar și modul în care salariații OJPC Giurgiu soluționează  reclamațiile primite,  pe care, spun ei, de obicei  le resping din start considerându-le  ca nefondate…Asta însă după ce li se solicită tone de hârtii spre justificare de parcă ei ar fi adevărații vinovați  de neregulile sesizate…

Reaminteam în materialul anterior despre controlul efectuat cu ceva vreme în Hala Centrală, de aceiași comisari ANPC veniți de la Capitală, de sancțiunile promise celor ce nu nu vor intra în legalitate, și de obligația agenților economici de a schimba ambientul acestui loc în care se comercializează produse din carne, loc ce trebuie să respecte o igienă strictă, altfel spus, să arate ca o farmacie.

Mergeți acum, după atâtea luni și veți da nas în nas cu aceeași mizerie, același miros fetid, aceeași clădire descurajant de neîngrijită, aceiași comercianți puși pe jecmăneală.

Iată de ce tot mai multă lume se îndreaptă către supermarketuri atunci când dorește să cumpere produse din carne și pește. Iată de ce giurgiuvenii aleg să aștepte cu zecile de minute la frontiera cu Bulgaria, preferând restaurantele din orașul vecin unde meniul este extrem de variat, prețurile sunt destul de echilibrate, iar  calitatea servciilor este ireproșabilă, de cele mai multe ori.

Auzim tot mai des în ultima vreme sintagma:  ”Vrem o țară ca afară!”  Pentru asta mai întâi de toate va trebui să învățăm să ne respectăm unii pe alții, să înțelegem că imaginea unui oraș se construiește cu oameni educați, cu oameni cinstiți, cu instituții în care angajații sunt direct implicați în problemele comunității din care fac parte. Până atunci însă locuitorii acestui oraș, vor aștepta ca neajunsurile de care suferă, să le fie rezolvate tot de la Capitală.

Asta ne face să ne gândim la faptul că am rămas în continuare victimă blestemului istoriei, acela ca întotdeauna problemele majore să ne fie rezolvate de către…” Înalta Poartă!”

(Florian Tincu)