O veste bună! Cetățenii UE pot rămâne în Regatul Unit după Brexit   

0
104

brexit-800x500O informație  importantă având în vedere numărul mare de români care munesc și învață în Regatul Unic.

După Brexit  foarte mulți români s-au întrebat ce se va întâmpla cu ei și dacă vor fi nevoiți sau nu să părăsească Regatul Unic. O parte dintre aceștia provin chiar din județul Giurgiu.  Guvernul  de la Londra duce negocieri pentru  rezolvarea acestei situații. Între timp, Londra ar putea impune limite privind angajarea de cetăţeni străini. La reuniunea conservatorilor, premierul Theresa May a anunţat că firmele ar trebui să pregătească liste cu angajaţii străini. Totodată de la Bruxelles vine un avertisment sever. 

Tot în acest context  are loc un recensământ în Marea Britanie pe tema naţionalităţii copiilor înscrişi în sistemul de educaţie. Informaţiile cerute părinţilor, aşa cum rezultă din această înştiinţare prezentată de presa britanică, vizează naţionalitatea copiilor şi ţara în care aceştia s-au născut. După toate aceste măsuri, cotidianul Daily Telegraph, preluat de AFP   comunică: Toți cetățenii statelor membre UE cu reședința în Regatul Unit vor putea rămâne acolo după Brexit ! – citând surse guvernamentale. France Presse notează că guvernul de la Londra a refuzat până acum să garanteze public posibilitatea rămânerii în țară a cetățenilor europeni după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană. 

Premierul Theresa May declarase de mai mult timp că se așteaptă să poată garanta dreptul cetățenilor altor state membre UE de a rămâne în Marea Britanie, dar a subliniat că asta depinde de drepturile acordate rezidenților britanici în Uniune. Poziția ei a fost reluată săptămâna aceasta de ministrul comerțului internațional, Liam Fox, care a apreciat că viitorul cetățenilor UE în Regatul Unit ar urma să facă parte din elementele de negociere de care dispune Londra în negocierile pentru Brexit.

(Jurnal)