Ore şi zile de nervi întinşi la maxim, în aşteptarea depunerii documentelor şi, mai apoi, a ridicării paşaportului. Aceasta a fost ştirea care a deschis buletinele aproape ale fiecărei televiziuni naţionale. Cele mai multe probleme s-au întâlnit, cum era firesc, în Capitală şi în judeţele mari, unde cozile zilnice au numărat peste patru sute de persoane.

Conform datelor Ministerului de Interne, în perioada estivală numărul cererilor depuse şi, pe cale de consecinţă, a paşapoartelor eliberate, depăşeşte cu circa 80%, în medie, numărul celor eliberate în celelalte luni ale anului.

Ce se întâmplă la Giurgiu

La Giurgiu, după cum ne declara şeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple, Paul Ancu, situaţia este aproximativ similară celei de la nivel naţional, păstrându-se, însă, proporţiile.

„Ne confruntăm, ca în fiecare an, cu un aflux de cereri în perioada estivală, când mulţi vin în ţară şi vor să îşi reînnoiască paşapoartele, în special pentru copiii sub 14 ani, care nu pot călători altfel în Europa. Această aglomeraţie, din experienţa anilor anteriori, urmează să dispară odată cu jumătatea lunii septembrie, dar până atunci ne confruntăm şi noi cu o dublare a numărului de cereri primite şi procesate zilnic”, ne mai spunea Paul Ancu.

Motivul pentru care, în această perioadă se confruntă cu fenomenul creşterii numărului de cereri este legat de faptul că mulţi dintre cei care lucrează peste graniţă revin în ţară, iar celor mici le expiră paşapoartele (tot temporare) făcute cu un an în urmă – mai preciza şeful SPCEEPS.

O a doua cauză este dată de faptul că unii giurgiuveni îşi achiziţionează bilete de odihnă „last minute”, şi se trezesc că au nevoie de do-cumente de călătorie. Dar, de departe, cea mai importantă cauză o constituie delăsarea, acel „lasă că merg mâine sau când sunt mai aproape de plecare”, şi de aici se ajunge la aglomerări inutile ale ghişeelor de primire – eliberare documente.

Aproape 6.000 de giurgiuveni au solicitat paşapoarte de la începutul anului

De la începutul anului au fost eliberate, la Giurgiu, un total de 5.934 de paşapoarte simple (2.597 paşapoarte electronice şi 3.337 de paşapoarte temporare). Dintre acestea, 1911 (893 electronice şi 1.018 temporare) au fost eliberate doar în ultima lună şi jumătate. La momentul documentării noastre, în două ore şi jumătate fuseseră deja depuse un număr de 70 de cereri (majoritatea pentru paşapoarte temporare, a căror valabilitate este de un an), iar alte câteva zeci de persoane îşi aşteptau rândul.

(Anna LINCĂ)