O statistică a incendiilor care îi îngrijorează pe lucrătorii ISU. Ce vă sfătuiesc ei…

0
260

incendiu-casaAlarmaţi de creşterea numărului de incendii în gospodării, Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu ne-a trimis un comunicat în care oferă câteva reguli de prevenire a incendiilor. 

Statistica incendiilor arată că, anual, în medie, 14% din incendiile care se produc în România la gospodării cetăţeneşti au loc ca urmare a coşurilor de fum defecte sau necurăţate, respectiv 6% ca urmare a mijloacelor de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate. Din păcate, majoritatea acestor incendii se soldează adesea cu tragedii.

Având în vedere creşterea numărului de evenimente negative, ISU recomandă să curăţaţi coşurile de fum, să manifestaţi prudenţă în utilizarea mijloacelor de încălzire, să evitaţi suprasolicitare instalaţiilor electrice sau improvizaţiile şi să exploataţi corespunzător buteliile.

Având în vedere că temperaturile pe timpul nopţii au scăzut, Inspecţia de Prevenire recomandă cetăţenilor care utilizează la încălzirea locuinţelor cu sobe sau aparate, ori mijloace electrice de încălzire, să ia următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor de locuinţe:

1.-Asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană autorizată;

2.-NU folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

3.-NU folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;

4.-Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;

5.-NU aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta material combustibile;

6.-Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

7.-NU adormiţi niciodată cu soba aprinsă;

8.-Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;

9.-NU aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;

10.-NU aşezaţi material combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;

11.-Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.

12.-NU lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune. Cetăţeni, nu uitaţi ! Printr-un comportament preventiv, vă salvaţi viaţa şi bunurile, de incendii!

Jurnal