Recent iniţiativa unor cetăţeni bulgari care vor să ceară autonomia regiunii Montana-Vrața-Vidin și totodată alipirea ei la România a surprins pe toată lumea….

Unii dintre bulgari sunt încântaţi de această idee, alţii însă mai puţin. Cert este, însă, că multă lume doar despre asta vorbeşte în ultima vreme în țara vecină,  Bulgaria …

Inițierea  acestui proiect, ideea autonomiei judeţelor din nord-vestul Bulgariei şi alipirea lor de România, face mare vâlvă în presa din ţara vecină. Autoritățile evită sa discute însă subiectul, în timp ce reprezentanții etnicilor români din Bulgaria se dezic de această idee. Şeful Camerei de Comerţ din Vidin crede că autonomia şi unirea cu România ar fi pur şi simplu irealizabilă. El mai spue însă că este un semnal pe care locuitorii din zonă îl dau politicienilor  de la Sofia: „Oricum, Bulgaria este Bulgaria şi nu este de vânzare şi nu trebuie să fie împărţită. Această idee vine să ne arate că într-adevăr în această regiune de nord-vest există probleme, că aceste probleme sunt foarte foarte serioase şi că este timpul ca cineva să facă ceva pentru această regiune”, spune Krasimir Kirilov, preşedintele Camerei de Comerţ Vidin.

Este un proiect inedit și irealizabil,  dar care poate da startul – cel puțin la nivel ideatic – și locuitorilor  unor localitați sărace din România de a cere alipirea cu alte țări din vestul Europei.

(Jurnal)