O Premieră în sistemul de învățământ Plata cadrelor didactice implicate în organizarea competiţiilor şcolare (etapele judeţene şi naţionale)

0
329

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a lansat,  în urmă cu aproape o săptămână, în consultare publică, proiectul Metodologiei-cadru care reglementează organizarea şi desfăşurarea competiţiilor şcolare şi propune subiecte unice, pe ţară, la etapele judeţene şi acordarea, în baza unui clasament naţional, de locuri suplimentare la etapa naţională.

Printre alte noutăţi prevăzute de Metodologie, MEN propune, în premieră, plata cadrelor didactice implicate în organizarea etapelor judeţene şi naţionale ale concursurilor. Potrivit MEN, sintagma „competiţii şcolare” include olimpiadele şcolare şi concursurile şcolare organizate pe discipline de învăţământ.  Metodologia respectă principiul egalităţii de şanse şi, în egală măsură, susţine performanţa şcolară înaltă, stabilind subiecte unice, pe ţară, la etapa judeţeană a olimpiadelor şcolare şi acordând, în baza unui clasament naţional, locuri suplimentare la etapa naţională a olimpiadei”, precizează MEN, într-un comunicat. De asemenea, Metodologia prevede dublarea alocării financiare pentru elevii şi cadrele didactice participante la etapa naţională a olimpiadelor şcolare, de la 50 lei/persoană/zi la 100 lei/persoană/zi pentru serviciile de masă şi cazare. ”În premieră, este prevăzută plata cadrelor didactice implicate în organizarea etapelor judeţene şi naţionale. Aceasta se va face similar plăţii cadrelor didactice implicate în examenul naţional de Bacalaureat, cu excepţia evaluatorilor, ale căror remuneraţii sunt dublate, comparativ cu tarifele practicate pentru evaluarea lucrărilor de la examenul de Bacalaureat”, se mai arată în comunicat.

(Jurnal)