„De hoți ne-am săturat, vrem un stat curat!”,  au scandat  cei peste 200.000 de oameni din mai multe orașe ale țării care au ieșit în stradă miercuri, încă de la primele ore ale dimineții , în fața Guvernului, pentru a protesta față de actele normative adoptate marți seara,  ce privesc codurile penale si grațierea.

Oamenii au protestat miercuri seară  în peste 50 de orașe ale țării, potrivit Digi24. La Galati, Brasov , Cluj-Napoca , Timisoara, Deva, Bistrita-Năsăud, Maramures și Baia Mare, la Sfântu Gheorghe, Ploiesti, Sibiu și la Iasi  protestatarii au cerut retragerea Ordonantei de Urgenta vizând modificarea codurilor penale si a proiectului de lege privind grațierea, relatează news.ro.

Majoritatea celor care au protestat au fost persoane cu vârste cuprinse între 20 si 45 ani. Printre participanți  au  fost însă și persoane  cu  vârste între 2 ani și 80 de ani.  Unii dintre aceștia  au venit în Piață  însoțiți de animale de companie pentru a proba faptul că își doresc o manifestație pașnică.

Din păcate spre finalul demonstrației, în jurul orei 23.00,  circa 100 de ultrași ,  după cum relatau colegii de presă prezenți în Piața Victoriei, bănuiți a fi suporteri ai echipei Dinamo , ce tocmai  ieșiseră  de la meciul derby de baschet Dinamo -Steaua, au aruncat cu petarde în echipele de ordine din fața Guvernului încercând să îi provoace.

Deși manifestanții prezenți le-au cerut acestora să se liniștească, huliganii au continuat să provoace trupele de ordine prezente în Piață. Conform acelorași surse o parte dintre ultrași   veniseră din zona Hotelului ”Rin”, proprietatea fraților Negoiță, unul dintre aceștia  fiind (coincidență sau nu!), chiar el beneficiar al recentei Ordonanțe de Urgență publicate în noaptea trecută în Monitorul Oficial.

Jurnaliștii bănuiesc faptul că  ultrașii ar fi  fost trimiși în fața Guvernului tocmai pentru a provoca forțele de ordine, pentru ca  în felul acesta să se compromită ideea de protest democratic al celor peste 150.000 de români prezenți miercuri seară în fața Guvernului.

În acest mod, scenariștii din spatele acestor provocatori speră probabil că vor  putea împiedica manifestațiile ce au fost anunțate pentru zilele următoare, protestatarii fiind hotărâți să continue ieșirile în stradă pe parcursul celor 10 zile, termenul limită  în care Ordonanța ar putea fi oprită să intre în vigoare.

Între timp jandarmii au confirmat că cei ce au provocat incidentele din Piața Victoriei sunt ultrași, suporteri ai unor cluburi din Capitală și că alături de aceștia au mai fost depistați și membri ai unui grup de tineri venit din localitatea Ploiești .

 O declarație șoc a lui Pavel Abraham șoc a surprins  site-urile de socializare pe timpul acestor proteste. Conform Realitatea TV acesta ar fi  instigat  la ură și la revoltă,  spunând că în Piața Victoriei în contextul de violență creat s-ar putea interveni în forță și s-ar putea  folosi chiar cartușe adevărate, el declarând că nu ar ezita să tragă în manifestanți  pentru a-și  apăra țara. Dacă această declarație va fi confirmată în  zilele  următoare, putem conchide că în țară s-a instaurat déjà anarhia și că unii dintre noi și-au pierdut mințile!

Evident, cele două televiziuni , cea a lui Sebastian Ghiță și cea a lui Dan Voiculescu, s-au folosit de acest incident  încercând să demonstreze că cei peste 150.000 de protestatari  strânși în fața Guvernului au fost niște scelerați,  dornici de o lovitură de stat. Dar cine îi mai ia în seamă…

Miercuri 1 februarie s-a încheiat. Este miezul nopții!  Încă o zi neagră din istoria Guvernării Grindeanu. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, tocami au emis o declarație comună privind situația din Romania, în care susțin că lupta anticoruptie trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Dar cui îi pasă?

Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a solicitat  la rândul lui o dezbatere în plenul Parlamentului European pe tema situației din România. Ceea ce se întampla în Romania este împotriva statului de drept. Se dilueaza lupta împotriva coruptiei. Este inadmisibil sa existe o asemenea atitudine a unui guvern UE. La cererea noastra grupul PPE a solicitat astazi (miercuri) o dezbatere în plenul Parlamentului European – se arata în comunicat. Sustinem totodata demersurile presedintelui Romaniei precum si ale CSM pentru restabilirea principiilor statului de drept, se mai spune în textul transmis de delegatia Romaniei in PPE. Ei, și …?!

Camera de Comerț si Industrie Româno-Germană manifestă îngrijorare ,  manifestând  un simptom  de nesiguranță față de modul în care evoluează democrația în țara noastră. Asta să fie paguba! 

Sase țări partenere, printre care SUA, Franta, și Germania, își exprimă „îngrijorarea profundă” în legătura cu Ordonanța adoptată marți, noaptea. A subminat ( n.n- Ordonanța) progresele privind statul de drept și lupta anticoruptie din ultimii zece ani, ea riscă să afecteze parteneriatele României , se precizează în comunicatul  acestora , conform HotNews.ro.

Așteptăm să se facă ziuă. Noaptea este de multe ori un bun sfetnic. Pentru alții însă  devine  un paravan foarte nimerit în spatele căruia își pot pregăti cabalele. Mai sunt câteva ore până mâine , ziua în care, probabil,  din nou sute de mii de voci vor da ora exactă: Deșteaptă-te române…! Aceasta este ora României !

(Jurnal)