O importantă rețea de proxenetism din Giurgiu, destructurată de DIICOT! Cine era liderul…

0
1525

Conform site-ului News on line, miercuri, 24 noiembrie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Giurgiu, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Giurgiu au efectuat un număr de 20 de percheziții domiciliare, pe raza județului Giurgiu și a municipiului București, vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de proxenetism și spălare a banilor.

Conform comunicatului DIICOT : ”În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2012, mai multe persoane au inițiat un grup infracțional organizat ce și-a concentrat
activitatea infracțională pe teritoriul Spaniei, cu precădere în provincia Ourense, unde au desfășurat activități de proxenetism. Începând cu anul 2013, la solicitarea liderului, la grupul infracțional a o altă persoană de încredere a acestuia care a avut rolul principal de a
gestiona sumele de bani provenite din săvârșirea infracțiunilor de proxenetism, de a ascunde proveniența acestora prin dobândirea fictivă a unor proprietăți în numele său, pentru a nu atrage atenția autorităților judiciare față de lider”
.

Potrivit unor surse judiciare, capul rețelei de proxenetism era un anume Marius Dărășteanu.

Cum se desfășurau infracțiunile

Pe parcursul anilor activitatea infracțională a grupului a condus la obținerea unor sume importante de bani și a căpătat notorietate în mediul infracțional din Romania, Dărășteanu  fiind cunoscut în rândul altor persoane, care desfășoară activități similare, mai ales din municipiul Giurgiu, susțin anchetatorii.

Chiar dacă activitatea grupului era cunoscută de către alte persoane, la indicațiile stricte ale liderului, membrii grupului au abordat o conduită extrem de discretă și precaută, astfel că nu au fost identificate alte relații infracționale cu alte persoane din afara grupului, care la un moment dat ar fi putut conduce la descoperirea activității infracționale. Pe parcursul timpului la grup au aderat persoane de încredere, cu care liderul a dezvoltat relații de prietenie încă din copilărie și persoane care au locuit în aceeași zonă din municipiul Giurgiu.

Liderul grupului a condiționat aderarea noilor membrii de remiterea unei cote părți din profiturile ce urmau a fi obținute de către noii membrii din activitatea de proxenetism, dat fiind faptul că acesta a oferit condițiile necesare practicării prostituției de către victimele recrutate de noii membri, constând în transport, cazare, publicare de anunțuri tip escortă, mod de operare, transfer bani, supraveghere și mai ales o protecție a activității de prostituție/proxenetism.

Fetele erau controlate prin metoda ”loverboy”

Inițial membrii grupării cu atribuții legate de recrutare și determinare le ofereau tinerelor sume de bani sau diverse cadouri, le ofereau un mod de viață caracterizat prin vacanțe, petreceri, deplasări cu autoturisme de lux.

Toate acestea conduceau la crearea și ulterior la consolidarea unei stări emoționale de atașament sentimental față de ”loverboy” și totodată la crearea unei ”dependențe” față de acest stil de viață, astfel încât victimele infracțiunii de proxenetism erau dispuse să  facă orice în favoarea și la solicitarea acestora.

Zonele de acțiune, undeva în Vestul Europei

Totodată, persoanelor exploatate le era creată o impresie de îndatorare atât morală cât și materială, efectiv victimele se aflau permanent într-o stare de supunere față de membrii grupării, neconștientizând faptul că în realitate acestea erau doar victime care susțineau financiar autorii.

Grupul infracțional era unul dinamic, în ceea ce privește zonele de acțiune și țările de exploatare, fiind într-o continuă mișcare, căutând zone propice din Vestul Europei unde puteau transporta și caza tinerele prostituate, unde activitățile de practicare a prostituției erau tolerate de autorități și unde cererea pe piață era crescută.

Prostituție SRL

Experiența infracțională acumulată de către lider l-a determinat pe Dărășteanu să orienteze întreaga activitate a grupului către Marea Britanie, unde și-a trasat zone proprii de interes și acțiune, unde a înființat o societate cu răspundere limitată, scopul fiind acela de crea o aparentă legalitate a prezenței membrilor grupului, dar mai ales a tinerelor care practicau prostituția și a membrilor grupării, pe teritoriul Angliei.

Unde ajungeau banii

Din prestarea serviciilor sexuale erau obținute sume importante de bani, care în cele din urmă, prin multiple și diverse operațiuni financiare ajungeau în posesia membrilor grupării. De obicei, acestea erau transferate prin servicii de transfer monetar, prin folosirea unor persoane interpuse sau a datelor acestora, sau erau ridicate periodic la diferite intervale de timp din țările în care tinerele erau exploatate, de către autori sau persoane interpuse ale acestora care se deplasau personal cu autoturismele sau cu avionul.

Sumele de bani erau introduse apoi în circuitul licit, prin achiziționarea de terenuri, imobile sau autoturisme de lux, pe numele membrilor familiei sau a interpușilor și chiar erau investiți în inițierea și dezvoltarea unor complexe comerciale.

Conform comunicatului  , la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Giurgiu, în aceste zile vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 12 persoane implicate în acest caz.

 

(Surse:  Cristi Ciupercă- News on line)