O giurgiuveancă aflată în autocarul accidentat în Bulgaria, povestește clipele de coșmar trăite lângă pasagerii morți…

0
453

Patru români și un cetățean străin și-au pierdut viața, într-un accident care a avut loc în timpul nopții de vineri spre sâmbătă (19/20 august) în Bulgaria, pe șoseaua Veliko-Târnovo-Ruse. În autocar se afla și o giurgiuveancă .

În vehicul se aflau 25 de pasageri, dintre care 18 români și 7 cetățeni turci, a anunțat DSU. Printre pasagerii români se afla și o giurgiuveancă ce ne-a povestit clipele de coșmar petrecute în ”autocarul morții”!

Autocarul venea de la Istanbul și mergea la București, fiind condus de un echipaj de doi șoferi turci. Unul dintre aceștia, după cum scrie ziarul ”Bulgaria Dnes”, a murit sâmbătă de dimineață, la spital.

Toți cei cinci cetăţeni români răniţi în accidentul de autocar din Bulgaria au fost ulterior preluaţi de către elicopterele DSU/SMURD şi transferaţi la Spitalul Floreasca.

Giurgiuveanca, victimă a dramaticului accident, ne povestea că serviciile consulare românești au fost execrabile și că la debutul accidentului  aproape că ele nu au existat. Femeia spunea că timp de mai multe ore au fost lăsați să zacă în autocarul strivit alături de cei morți și de răniții care agonizau, urlând de durere, din cauza rănilor suferite.

Ea menționa și faptul că reprezentanții Consulatului nostru au dovedit că nu sunt pregătiți pentru situații critice, de acest gen.

La Spitalul Floreasca au ajuns în cele din urmă trei dintre cei cinci români răniți în accidentul din Bulgaria.

Toate cele cinci victime erau stabile, conștiente și cooperante. Pacienții au cerut să nu se facă publice starea lor medicală și cât de grave sunt rănile lor”, se arată într-un comunicat emis cu acest prilej.

Aceeași solicitare am primit din partea giurgiuvencei noastre a cărei stare deși nu constituie un caz grav, ne declara că este puternic afectată de coșmarul prin care a trecut și că probabil va apela la un psihoterapeut pentru a putea reveni cât mai curând la normalitate.

Potrivit șefului DSU, cinci români au fost internați la spitale din Bulgaria, de unde urmau să fie transferați în România.
…Totodată, în funcție de evoluția situației, alte 3 elicoptere sunt pregătite pentru a fi trimise în Bulgaria, în scopul evacuării pacienților români”, a transmis DSU.

Cum s-a petrecut accidentul

Accidentul s-a produs între satul Kutsina şi Polikraishte (în regiunea Veliko Târnovo). După declarațiile oficiale ale  autorităților bulgare, autocarul a lovit o mașină parcată pe marginea drumului, după care s-a izbit de copaci. În vehiculul parcat se aflau trei persoane, care tocmai se dăduseră jos. Asta le-a salvat viața, căci, potrivit presei bulgare, autocarul a ieșit de pe drum, a derapat și a lovit mașina mică, pe care a aruncat-o la peste 30 de metri distanță. Autocarul a lovit apoi un copac de pe marginea drumului, după care a mai rulat încă 250 de metri, până s-a oprit.

Trei din toți cei 26 de pasageri au suferit răni, nouă dintre ei fiind presați de tabla ruptă a autocarului. La locul accidentului au ajuns echipe de poliție, pompieri și de urgență de la Veliko Târnovo. Pompierii au fost nevoiți să lucreze prin noroi pentru a scoate oamenii prinși între scaune. Răniții au fost transportați cu ambulanța la spitalul regional din Veliko Târnovo.

De precizat că autoritățile bulgare au deschis o anchetă și că încearcă să clarifice cauzele producerii accidentului. Deocamdată există suspiciunea că tragedia s-ar fi petrecut probabil din cauza vitezei excesive, iar șoferul autocarului a adormit la volan.

(Jurnal)