O firmă de catering, amendată pentru că a pus în pericol sănătatea elevilor dintr-o scoala din județul Giurgiu. Unde livra firma mâncare…

0
3630

Inspectorii Autorităţii Naţionale de Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 10.000 lei unui operator economic care realizează servicii de catering pentru copiii din 12 unităţi de învăţământ şi instituţii din Bucureşti şi din localitatea Bolintin, judeţul Giurgiu, relatează Agerpres.

 „În urma primirii unei sesizări de la un consumator, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Municipiul Bucureşti (CPCMB) a desfăşurat o acţiune de control la operatorul economic Stancu Flavius Cristian Întreprindere Individuală, cu sediul în sectorul 1 al Capitalei, care realizează servicii de catering pentru copiii din 12 unităţi de învăţământ şi instituţii din Bucureşti şi din localitatea Bolintin, judeţul Giurgiu”, a anunțat autoritatea.

După verificările realizate, comisarii CPCMB au constatat că aspectele sesizate se confirmau şi au aplicat următoarele sancţiuni: amenzi contravenţionale, în valoare de 10.000 lei, avertisment, oprirea definitivă de la utilizarea a produselor alimentare neconforme şi oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor.Printre neregulile constatate au fost: folosirea unor materii prime cu data limită de consum depăşită, utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate, cu grătare cu rugină, vopsea exfoliată, chedere depreciate, impurităţi, praf, gheaţă în strat masiv

Totodată, inspectorii ANPC au constatat utilizarea bureţilor de sârmă pentru vase, coşuri pentru colectarea reziduală neacoperite, vase şi ustensile de bucătărie uzate, cu arsură în strat masiv, precum şi folosirea unor echipamente de gătire (aragaz, hotă, cuptor) neigienizate, cu urme de uzură, grăsime solidificată, arsură în strat masiv.

De asemenea, s-a constatat lipsa graficului de schimbare a uleiului de prăjire, lipsa buletinului de verificare metrologică a cântarului utilizat, schimbarea stării termice a produselor din carne, depozitarea produselor de panificaţie în directa prezenţă a razelor solare, precum şi păstrarea preparatelor finite calde neacoperite, depozitate la temperatura mediului din încăpere, aşezate pe un rastel cu depuneri masive de impurităţi şi praf.

Printre nereguli s-au mai constatat existenţa pereţilor, a tavanului şi pavimentului neigienizate, cu pete, vopsea exfoliate şi plăci fisurate, lipsa informaţiilor referitoare la ingredientele cu potenţial alergen pe documentul de însoţire a mărfii sau în listele meniu şi depozitarea cărnii pentru ciorbă separat de preparat.

(Surse : ANPC)