La scurt timp după alegerile parţiale din mai multe localităţi ale ţării, în care PNL a reuşit rezultate bune, sau chiar foarte bune, dar şi după alegerile pentru conducerea la nivel central a PNL, liderul organizaţiei municipale, Marian Măroiu, totodată primvicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PNL, a fost de acord să răspundă, în exclusivitate, câtorva întrebări adresate de publicaţia „Jurnal Giurgiuvean”:
Reporter: – Domnule preşedinte, au fost, recent, alegeri parţiale în mai multe localităţi, unde PNL a obţinut rezultate bune. Putem vorbi despre un trend ascendent. Cărui fapt credeţi că i se datorează?
Marian Măroiu: – Personal, consider că este firesc faptul că Partidul Naţional Liberal a intrat pe acest trend ascendent, având în vedere faptul că deja inclusiv în interiorul partidului avem, de sâmbătă, un climat de siguranţă, de normalitate. După cum ştiţi, sâmbătă, 17 iunie, am avut alegeri pentru preşedintele partidului, ceea ce a însemnat o dezbatere şi o confruntare politică internă, care au dus la consolidarea partidului, la scoaterea în prima linie a unor oameni cu notorietate, care au ce spune, ştiu să comunice, deci sunt foarte buni transmiţători de mesaje. Revenind la rezultatele bune şi foarte bune pe care le-a obţinut partidul, unele chiar în fiefuri ale PSD-ului, pot spune că e un lucru clar că fiecare cetăţean îşi doreşte, în primul rând, un partid puternic în Opoziţie. Pentru că o democraţie adevărată este constituită dintr-un partid aflat la putere, şi dintr-o Opoziţie activă, constructivă.
R: – În concluzie, apariţia sentimentului de stabilitate în PNL a contribuit la recentele rezultate, dar şi la creşterea în sondaje a partidului?
M.M: – În mod cert. Voiam să vă mai spun că apariţia lui Ludovic Orban în prim-planul PNL-ului este un mare câştig. În primul rând, Ludovic Orban este un om cu o bogată experienţă politică, numai în Partidul Naţional Liberal, ceea ce l-a făcut un om extrem de credibil, credibilitate care a dus la rezultatele despre care discutam. Apoi, faptul că a avut o poziţie constantă, şi fermă, vis-a-vis de greşelile făcute de fostele conduceri ale partidului (alianţele care nu au dus la nimic bun nici pentru PNL, dar, mai ales, pentru oamenii de rând), au cântărit mult în opinia alegătorilor.
R: – În condiţiile date, cum aţi caracteriza, pe scurt, alegerile parţiale?
M.M: – Peste aşteptările tuturor. Acum, cu rezultatele avute la alegerile parţiale,ajungem la aproape 35%, ceea ce este un lucru extrem de bun. Şi, sincer, la cum percep eu lucrurile, nu ne vom opri aici, până la următoarele alegeri vom avea o creştere de încă câteva procente.
R: – Instabilitatea politică din ultimele două săptămâni a jucat vreun rol în trendul crescător pe care s-a încadrat formaţiunea politică pe care o conduceţi la nivel municipal?
M.M: – În mod clar! Criza politică generată de PSD a fost unul dintre artizanii rezultatelor. Când într-un partid mare se ajunge la lupte personale, între două tabere (în cazul de faţă, Liviu Dragnea versus Victor Ponta), când se pune mai presus interesul personal decât cel naţional, este păcat că evenimente importante, precum vizitele în SUA sau în Europa ale preşedintelui Iohannis, dar şi faptul că am început să fim văzuţi, ca ţară, altfel pe plan extern, sunt umbrite de cele ce s-au întâmplat în ultimele zile.
R: – Pentru că aţi adus vorba de dispute…era necesar un pas înapoi din partea vreunei tabere?
M.M: – În mod cert…şi acesta este, de fapt, un apanaj al unui lider, să ştie când să facă pasul înapoi, chiar dacă nu îi convine situaţia. De cele mai multe ori, pasul înapoi salvează o formaţiune politică, poate chiar o ţară întreagă!
R: – Revenind pe plan local…care este, actualmente, percepţia giurgiuvenilor, membri PNL sau nu, referitor la formaţiunea pe care o conduceţi în municipiu?
M.M: – Nu vreau să fiu catalogat ca fiind lipsit de modestie, dar faptul că, la alegerile din organizaţiile municipale şi judeţeană, au reuşit să convingă doi oameni cu vechi ştate în politică (Marin Anton la organizaţia judeţeană, şi subsemnatul, la cea municipală), dovedeşte dorinţa de schimbare inclusiv internă a partidului. În primul rând, marele câştig este că am ieşit, la toate nivelurile, din acea stare de nesiguranţă, de provizorat cu numiri impuse de te miri pe unde. Pe de altă parte, odată cu alegerile, oamenii vor conştientiza că, în sfârşit, au o alternativă la PSD, pentru că avem o echipă tânără, competentă, care poate face diferenţa la următoarele alegeri, oricare ar fi ele.
(Jurnal)