AcasăActualitateO campanie electorală, la mâna postacilor !

O campanie electorală, la mâna postacilor !

De vineri 10 mai, a început oficial campania electorală. Subliniez, ”oficial”, căci în mod ”neoficial” ea a debutat încă de la începutul acestui an, politicienii apelând  la postaci de ocazie, cu scopul de a-și desființa adversarii politici, respectiv contracandidații, dacă ne referim la actorii principali ai alegerilor din acest  an, intrați în cursa pentru obținerea unor funcții importante…

În consecință, de acum încolo, în mod normal ar trebui respectate niște reguli, adoptată o anumită conduită. Nimic mai improbabil și de înșelător,  cât timp susținătorii candidaților înrolați în această competiție electorală se dezlănțuie pe site-uri anonime sau prin intermediul comentariilor cât se poate de negative, pe toate mediile de socializare, conform uzitatei butade a lui Beaumarchais, din actul II al operei „Bărbierul din Sevilla” : „ Calomniaţi, calomniaţi, ceva tot va rămâne!

Prin urmare, acest mod neortodox, mizerabil de a-ți discredita adversarul, a devenit o armă cu ajutorul căreia actorii principali ai acestei campanii electorale pot comanda contextul mizerabil  în care are loc circulația informațiilor false, menite să-i compromită pe cei ce le fac concurență.

Iată de ce politicienii apelează  la toate scursurile umane posibile, personaje grobiene, de bâlci, pentru a-și linșa concurența.

Și la Giurgiu ( sau poate mai mult ca oriunde, la Giurgiu), aceste „coșuri de gunoi” umane, personaje menite mai degrabă să provoace scârba, greața, dezgustul decât să te provoace la dialog, la comentarii, sunt aruncate în această leprozerie a moralității.

În concluzie, acum, în aceste zile se nasc dezvăluirile cu adevărat horror, cu un puternic impact emoțional asupra alegătorilor, referitoare la candidații înrolați în disputa electorală. Acum se născocesc cele mai scandaloase istorioare de alcov, bârfe de mahala din cele mai abjecte…Și mai ales acum susținătorii protagoniștilor acestei campanii, își pun poalele în cap, înjurând ca la ușa cortului…

Suntem astfel, fără voia noastră, spectatorii unor cabale ticăloase, menite să provoace revoltă, indignare, și să îi impingă la greșeli pe cei aflați în confruntare directă…

Așa cum remarcam la începutul materialului, pentru toate astea  se apelează la persoane lipsite total de moralitate, oameni fără educație, extrași din peisajul pestriț al străzii. I-am numi mici monștri cărora nu le pasă de  zvonurile și informațiile false postate în mediul on line,  la adresa candidaților favoriți ai electoratului.

În acest scop este  folosit orice mijloc. De la fotografii trucate, la înregistrări video / audio, bine ticluite, rupte din contextul real și remodelate,  menite a sugera fapte abominabile și până la povești născocite despre trecutul sau prezentul candidaților…

Și toate acestea, în ciuda faptului că Autoritatea Electorală Permanentă precizează  candidaţilor că în campania electorală este interzisă, cităm: „folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă, dar şi a oricăror mijloace, acte şi acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică”.

 Este mai ușor însă și mai puțin costisitor pentru un partid politic, pentru un grup de interese, susținător al unui candidat, să plătească unui Iuda de ocazie,  apărut peste noapte în peisajul on line (ce își ascunde identitatea sub diverse pseudonime, obligatoriu agramat, dispus  să lanseze tot felul de scenarii fantasmagorice, care să stârnească interesul cititorului și în același timp emoții și semne de îndoială), decât să respecte Legea sau să plătească, pe factură, cu TVA, unei publicații din mass media, unor oameni responsabili, care cunosc ce înseamnă presă și care este impactul real al știrii,  asupra cititorului.  Dar ce mai contează respectul Legii, pe lângă miza uriașă aflată în acest joc numit campanie electorală!

Un studiu privind comportamentul cititorilor față de informație constată că „Dacă acestora le prezinți mai multe știri negative, ei vor avea emoții mai negative…”

 Din nefericire pentru noi toți, cei ce apelăm la site-urile on line pentru a ne informa, vom constata că declarațiile, exprimarea unei opinii calomnioase se face de obicei fără nicio dovadă concretă, pe considerentul „Așa am auzit”…„Așa cred eu”…„Vorbește lumea”…, îndemnurile la ură împotriva  anumitor persoane făcându-se gratuit,  aparent fără nicio justificare, deși mobilul ”crimei” există.

De multe ori candidații recurg la minciuni pentru a manipula electoratul și pentru a știrbi din imaginea pozitivă a contracandidatului cel mai bine clasat în sondaje.

În acest timp instituțiile acreditate de a asigura legalitatea campaniei electorale stau cu mâinile încrucișate, justificându-se lamentabil, că n-au mijloace tehnice, specialiști, pentru a contracara postările cu știri false și nici pe autorii acestora. Altfel spus: ”Prinde orbul,  scoate-i ochii!”

Din păcate impactul știrilor false, cu conținut defăimător au  mai mult succes, difuzarea lor fiind extrem de rapidă,  identificarea autorilor unor astfel de campanii și material digital fiind, așa cum precizam anterior,  foarte dificilă, din lipsă de specialiști în identificarea ID-urilor, adică a adresei și identității autorilor acestor informații false.

Este știut faptul că în fiecare țară din lume există cel puțin un partid politic sau agenție guvernamentală care folosește mass-media pentru a manipula opinia publică pe plan intern.

Conform studiilor sociologilor, țările mici, cu alegători mai puțin educați pot fi mai vulnerabile la știrile nedorite și la dezinformare, decât țările mari, cu alegători educați și cu un jurnalism de calitate.

Conform aceluiași principiu orașele cu cetățeni având o educație precară, sunt mai  vulnerabile la știrile false.  Probabil de aceea le este atât de facil  postacilor  să se bucure de o atât de mare audiență în orașe precum Giurgiu, în care IQ-ul comunitar este extrem de scăzut, dovadă fiind locul ocupat anual la numărul de absolvenți de Bac!

Liderii formațiunilor politice și echipele de PR ,  angrenate în actuala competiție electorală, cunosc toate aceste tehnici descrise mai sus, de vreme ce apelează la postaci din anturajul partidului din care fac parte, indivizi fără vreo pregătire în domeniu, ce folosesc – așa cum precizam anterior – aria calomniei ca modalitate de promovare a candidaților și nicidecum promovând programe coerente, sau prin dezbateri publice în care există riscul ca de multe ori  să nu se găsească răspunsuri explicite la întrebările cetățenilor.

Conform specialiștilor sunt necesare între 12 și 14 ore pentru a nega un zvon care continuă să circule pe mediile de socializare. Iată de ce impactul știrilor nedorite, distribuite pe ultima sută de metri,  și mai ales în ajunul unei zile de votare poate fi devastator! Și susținătorii candidaților știu asta…

În acest fel,  cu cât ne vom apropia de data scadentă a campaniei electorale, tot mai multe mizerii vor fi aruncate pe mediile de socializare, despre cei ce urmează să îi votăm pe data de 9 iunie.

În consecință, dragi concetățeni, fiți vigilenți și nu vă lăsați manipulați de știrile anonime, fără autori cunoscuți, votând candidații care v-au promis cel mai puțin, dar care v-ar putea sprijini cel mai mult în următorul mandat.

Și poate în felul acesta vom privi altfel perspectiva acestui oraș și  ne va fi mai ușor să ne regăsim punctele cardinale ale existenței noastre, în toate zilele ce vor urma.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

(Florian Tincu)

 

VREMEA

Giurgiu
cer fragmentat
19.1 ° C
19.1 °
19.1 °
62 %
1.6kmh
63 %
sâm
22 °
Dum
20 °
lun
25 °
mar
22 °
mie
22 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!