O balastieră a lăsat fără apă fântânile locuitorilor din satul Moșteni!

0
767

Seceta din acest an a creat o serie de mari probleme locuitorilor din zona rurală a județului Giurgiu. Dar nu întodeauna acest fenomen este cel ce creează discofort și îngrijorare oamenilor. Astfel, conform declarațiilor localnicilor din Ulmi, aceștia au rămas fără apă din cauza unei balastiere din apropierea localităţii care se întinde pe o suprafaţă de câteva hectare şi care are o adâncime de peste zece metri.

Proprietarul balastierei, un cetățean de origine greacă, Ioannis Kassianos, pentru a putea exploata nisipul si pietrișul, extrage mii de tone de apă,  pe oră, pe care le deversează ulterior  într-un canal care deversează în râul Sabar.

El a declarat jurnaliștilor că localnicii nu au motive să se plângă, deoarece el le-a construit  în mod gratuit  circa  150 de puţuri, probabil în schimbul acceptului acestora de a exploata zona pe care o controlează în prezent.

Provocați de această informație am încercat la rândul nostru să aflăm ce măsuri au fost întreprinse pentru ca locuitorii acestei localități să nu sufere de lipsa apei și care sunt sancțiunile ce vor fi  aplicate celor ce au generat o asemenea stare de fapt, cunoscând faptul că amenzile pentru persoanele juridice sunt destul de aspre, cuprinse între 70.000 şi 80.000 lei!

 La știrea  că în localitatea  amintită anterior, se efectuează verificări la acest moment de către Garda de Mediu Giurgiu cât  și de inspectorii Administrației Naționale  Apele Române, am  profitat  de disponibilitatea arătată, ca de fiecare dată, a  directorului Gărzii de Mediu, Clara ADAM, care ne-a făcut precizarea: .

Începând cu data de 11.08.2022, ora 16:00, societatea care desfășoară activitate de exploatare agregate minerale în comuna Bolintin Deal, județul Giurgiu, a sistat evacuarea apei din viitorul lac de agrement.

 Din data de 12.08.2022, reprezentanții SGA Giurgiu și ai societății amintite vor începe monitorizarea nivelului apei din fântânile cetățenilor, precum și din viitorul lac, respectiv ale forajelor aferente acestui. Durata va fi de minim 15 zile, respectiv până la clarificarea relației de cauzalitate între nivelul apei în fântâni și activitatea desfășurată de societate.

 La rândul ei,  alertată de acest caz, Instituția Prefectului a venit cu un comunicat în care menționa următoarele…

Ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații conform cărora în satul Moșteni, comuna Ulmi, județul Giurgiu, locuitorilor le-a fost sistat accesul la sursa de apă din fântâni din cauza unei balastiere amplasate în apropierea localității, transmitem următoarele precizări:

 Instituția Prefectului – județul Giurgiu s-a autosesizat în acest caz, ca și celelalte instituții abilitate să efectueze verificări în astfel de situații.

 Subliniem faptul că Instituția Prefectului – județul Giurgiu nu a primit nicio sesizare din partea vreunei autorități publice, ori a vreunei persoane fizice cu privire la problema menționată.

 La ora actuală, în localitatea respectivă sunt efectuate verificări cu privire la legalitatea acelei balastiere de către Garda de Mediu Giurgiu și de către Inspecția de la Apele Române, instituții în competența cărora intră și dispunerea eventualelor măsuri în consecință, pentru remedierea situației în cel mai scurt timp posibil.

 În condițiile în care sistarea accesului la o resursă vitală cum este apa reprezintă o problemă foarte gravă pentru orice comunitate, instituțiile abilitate întreprind cu celeritate demersurile necesare pentru revenirea la normalitate a situației.”

În consecință sperăm ca situația din satul Moșteni să fie rezolvată  cât se poate de repede pentru ca locuitorii localității să nu sufere din cauza acestui neajuns creat de către niște indivizi cinici, pentru care nevoile fundamentale necesare vieții semenilor nu mai contează atunci când în joc sunt profiturile lor materiale.

(Jurnal)