„Nu voi fi o stea rock. Voi fi o legendă”. 30 de ani de la moartea lui Freddie Mercury

0
290

Astăzi, 24 noiembrie, se împlinesc 30 ani de la moartea lui Freddie Mercury, solistul trupei Queen și, totodată, una dintre cele mai mari voci rock&roll ale tuturor timpurilor.

„Ar fi atât de plictisitor să ajung la vârsta de 70 ani. Am trăit o viață plină și dacă mâine am să mor, n-o să-mi pese”, spunea, cu mulți ani în urmă, Freddie Mercury.

Într-adevăr, dacă ar fi trăit, ar fi avut astăzi 75 ani și, cel mai probabil, ar fi fost unul dintre cei mai plictisiți vârstnici de pe planetă.

Născut pe 5 septembrie 1946, Freddie Mercury (Farrokh Bulsara, pe numele său real) a trăit într-o viață de numai 46 ani, cât n-ar fi putut alții trăi nici în două sau trei vieți.

Cu toate că trupul lui Freddie a murit pe 24 noiembrie 1991, după o mult prea lungă suferință, spiritul artistului trăiește în fiecare dintre noi. Da, de fiecare dată când deschizi, spre exemplu, YouTube sau Spotify și asculți una dintre melodiile interpretate de acesta, îi aduci un omagiu și, preț de câteva minute, cât ține melodia, îl readuci la viață. Judecând după numărul imens de fani, mai vechi sau mai noi, pe care Freddie îi are, aș putea să spun fără niciun dubiu, că nu există niciun moment al zilei în care acesta să nu fie în viață.

Și-apoi, muzica este una dintre cele mai eficiente mașini ale timpului, așadar binecuvântat fie cel care a crescut cu muzica lui Freddie Mercury.

Vocea de patru octave a lui Freddie este, fără îndoială, inconfundabilă. De altfel, se spune că, dacă ar fi vrut, ar fi putut să performeze cu foarte mare ușurință chiar și la operă, timbrul său încadrându-se între cel al unui bariton și cel al unui tenor, cu un vibrato mai alert chiar și decât cel al lui Luciano Pavarotti.

Dincolo de calitățile sale vocale, puțini sunt cei care știu că Freddie Mercury a fost, de asemenea, un grafician excepțional.

El este cel care a dat naștere celebrului logo Queen, siglă în care a folosit mai multe simboluri: o pasăre phoenix (nu se știe de ce, poate pentru că „dă bine”) și semnele zodiacale ale tuturor membrilor trupei (aici e lesne de înțeles de ce).

„The Show Must Go On” a fost ultima melodie înregistrată de Freddie Mercury. Ea a fost lansată ca single cu doar șase săptămâni înainte ca acesta să moară.

(Jurnal)