Nu vă lăsaţi escrocaţi prin telefonul mobil! Atenţie la înşelătoriile prin SMS!

0
345

Escrocheriile prin telefonul mobil sunt dificil de recunoscut. Fiţi precaut dacă cineva vi se adresează ca şi cum v-ar cunoaşte sau în legătură cu apelurile pierdute de la numere necunoscute – se pot aplica taxe ascunse.

Escrocheriile prin tonuri de apel vă pot atrage cu o ofertă pentru un ton de apel gratuit sau la un cost redus. Ceea ce nu realizaţi, în fapt, este că acceptând această ofertă v-aţi abonat la un serviciu ce vă va trimite tonuri de apel, în continuare, taxându-vă un tarif special pentru acestea. Există multe companii legitime ce vând tonuri de apel, însă există şi escroci care vor încerca să ascundă costul real pentru acceptarea unei oferte. Fraudatorii fie nu vă spun că solicitarea dumneavoastră pentru primul ton de apel reprezintă o abonare la un  serviciu de tonuri de apel, fie această informaţie este indicată cu litere mici în datele ofertei. De asemenea, aceştia vor face foarte dificilă dezabonarea de la respectivul serviciu. Va trebui, efectiv, să declaraţi că renunţaţi la respectivul serviciu pentru a sista trimiterea tonurilor de apel şi taxele aferente.

Înşelătoria cu Apeluri pierdute

Escrocheriile prin apeluri pierdute încep prin apelarea numărului dumneavoastră de telefon de către fraudatori, aceştia închizând telefonul înainte să răspundeţi. Telefonul a înregistrat un apel pierdut şi probabil că nu veţi recunoaşte numărul de telefon. Puteţi fi tentat să apelaţi numărul de telefon respectiv pentru a afla cine v-a sunat. Dacă este vorba despre o escrocherie, veţi plăti tarife la suprapreţ pentru apelul telefonic efectuat, fără să ştiţi.

Fraudă prin SMS

Escrocheriile prin mesaje text funcţionează într-o manieră similară, dar prin SMS. Fraudatorii vă trimit un mesaj text de la un număr necunoscut, dar care pare a fi trimis de către un prieten – de exemplu „Bună, sunt Nelu. Sunt în oraş!  Aş dori să ne întâlnim?” Dacă răspundeţi,  puteţi fi taxat la un tarif special pentru mesaje SMS, uneori chiar 4 dolari pentru fiecare mesaj trimis şi/sau primit!

Escrocheria prin concurs SMS sau concurs de cunoştinţe generale constă, de regulă, într-un mesaj text şi vă poate încuraja să vă înscrieţi într-o competiţie în vederea obţinerii unui premiu mare. De asemenea, mesajul (sau, uneori, o reclamă) vă poate invita să participaţi la un concurs de cunoştinţe generale ce pune la bătaie un premiu important dacă răspundeţi corect la un număr de întrebări. Fraudatorii obţin câştiguri taxând tarife extrem de ridicate pentru mesajele pe care le trimiteţi şi orice alte mesaje pe care aceştia vi le trimit vouă. În cazul escrocheriei prin concursul de cunoştinţe generale, primul set de întrebări va fi foarte uşor. Acest lucru pentru a vă încuraja să continuaţi jocul. Cu toate acestea, ultima întrebare sau ultimele două întrebări la care trebuie să răspundeţi pentru a revendica „premiul” sunt foarte dificile sau chiar imposibil de răspuns corect.

Recomandări

  • Trimiteţi „STOP” mesajelor text nedorite sau pentru a opri abonamentele nedorite.
  • Nu răspundeţi niciodată mesajelor text ce vă oferă tonuri de apel gratuite sau apelurilor pierdute de la numere necunoscute.
  • Nu apelaţi numerele de telefon care încep cu ??? , afară de cazul în care sunteţi conştient de costul implicat. Aceste numere de telefon sunt taxate la un tarif special.
  • Întrebaţi-vă:  Cunosc modul de sistare al oricărui serviciu de abonament la care vreau să mă înscriu? Dacă veţi respecta aceste reguli vă veţi apăra buzunarul…!

(Jurnal)