Mai sunt câteva săptămâni până la finele acestui an, şi se fac analizele celor făcute anul acesta.

Printre cei care, în acest timp, se numără în această categorie, se află şi directorul Centrului Cultural Local „Ion Vinea” din Giurgiu, Virgil Peţanca.

Acesta ne mărturisea, cu oarecare dezamăgire în glas, faptul că, cel puţin în 2017, Giurgiu a avut cel mai sărăcăcios buget din România, alocat culturii.

Cu toate acestea, are motive de mândrie: a realizat, chiar şi aşa, cu bani extrem de puţini, lucruri care pe cei cu bugete de trei sau chiar de patru ori mai mari i-ar face invidioşi.

„Cea mai importantă realizare a anului este acel maraton cultural pe care îl organizăm anual: Primăvara Culturală Giurgiuveană, ajunsă la a şasea ediţie, cu peste 20 de evenimente din toată paleta cultural-artistică, şi aici mă refer la concursuri de cultură generală, la concerte de toate felurile. Apoi, în perioada de vară, ne-am axat pe concursurile şi festivalurile la care copiii noştri ne-au reprezentat cu cinste, întorcându-se, de peste tot, cu trofee şi cu premii”, ne spunea Virgil Peţanca.

De asemenea, la capitolul realizărilor importante ale anului 2017, directorul Centrului Cultural trece, fără să stea pe gânduri, înfiinţarea – şi „botezul”, totodată – al orchestrei de muzică populară, ce aparţine de Centru, şi care, odată cu Festivalul Concurs „Marin Ghiocel”, şi-a făcut debutul inclusiv pe posturile de televiziune naţionale.

(Jurnal)