Noua „Autoritate Vamală Română” va avea peste 3.000 de angajați

0
559

Autoritatea Vamală Română (AVR), instituție înființată prin ruperea Direcției Generale a Vămilor de ANAF și reorganizare, va avea 3.060 de posturi, față de 2.600 de posturi cât are în prezent, și va fi împărțită în șapte direcții principale, arată un proiect pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor Publice.

Instituția nou formată va avea o putere uriașă, dat fiind că va gestiona toate vămile interne – unul dintre sistemele cunoscute în lumea finanțelor pentru gradul ridicat de corupție și pentru sumele consistente de bani negri produse.

Astfel, la nivel central, vor funcționa următoarele direcții:

  • Direcția Juridică,

  • Direcția buget și contabilitate,

  • Direcția organizare și resurse umane,

  • Direcția achiziții, investiții și administrare servicii,

  • Direcția generală proceduri vamale și în domeniul produselor accizabile;

  • Direcția generală managementul riscului/investigații vamale;

  • Direcția generală coordonare control vamal

Astfel, la nivel regional vor funcționa direcții regionale vamale. În subordinea direcțiilor regionale vamale funcționează birouri vamale de interior și de frontieră. În subordinea birourilor vamale funcționează puncte vamale de interior și de frontieră.

Autoritatea Vamală Română este o nouă instituție, înființată printr-o lege votată în Parlament în 13 octombrie, în plină criză politică, și va fi controlată de PSD. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la data de 9 noiembrie 2021.

Autoritatea Vamală Română va scoate vămile din administrarea ANAF și le va reuni într-o instituție de sine stătătoare, aflată în subordinea Ministerului Finanţelor şi cu un președinte numit de premier, la propunerea Ministrului Finanțelor, potrivit legii.

(Jurnal)