Nicolae Ciucă, premierul propus de PNL la consultările cu Klaus Iohannis

0
66

La consultările cu președintele Klaus Iohannis, liberalii îl vor propune pe Nicolae Ciucă, actualul ministru interimar al Apărării Naţionale, pentru funcția de premier.

Deși, informația a fost anunțată inițial pe surse, a fost confirmată ulterior în cursul acestei dimineți de prim-vicepreședintele PNL Iulian Dumitrescu.

Acesta a declarat că este o onoare ca acesta să fie propus și că un militar este o alegere responsabilă în situația aceasta de criză.

Liberalii au votat în unanimitate, joi dimineață, pentru Ciucă.

Surse liberale au declarat că PNL ia mai degrabă în calcul formarea unui Guvern minoritar PNL-UDMR cu sprijin PSD, și mai puțin refacerea coaliției.

Liberalii ar lua în calcul negocieri cu USR, însă nu vor să le mai dea ministere importante precum Justiție, Finanțe, Transporturi sau Sănătate, lucruri pe care USR nu prea vrea să le accepte. De aceea, varianta unui guvern minoritar este cea mai dorită în interiorul PNL.

Nicolae Ciucă a fost desemnat de Klaus Iohannis ca premier interimar în decembrie 2020, după ce Ludovic Orban și-a depus mandatul.

Posibila propunere a lui Nicolae Ciucă vine în contextul în care USR a anunțat că refuză să refacă coaliția dacă Florin Cîțu va fi varianta de premier a PNL. Partidul condus de Dacian Cioloș este însă gata să se întoarcă la masa negocierilor pentru refacerea coaliției cu un alt prim-ministru.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, joi, la Palatul Cotroceni, la consultări, partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de premier, după ce Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloş.

(Jurnal)