silaghi-si-nelu-iordache-300x219După cum vă amintiți probabil procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus în data de  12 septembrie 2013 începerea urmăririi penale față de Ovidiu Ioan Silaghi, ministrul Transporturilor  (în perioada mai – decembrie 2012), pentru trafic de influență în formă continuată.

 În ordonanța de extindere a cercetărilor și începere a urmăririi penale se arată că:  în cursul anului 2012 Ovidiu Ioan Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea unor noi rute care să lege aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa. În schimb, Silaghi s-ar fi angajat să influențeze Compania Natională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din Romania S.A. (CNADNR – structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor) să efectueze în termen plățile aferente contractelor încheiate de SC Romstrade SRL cu CNADNR S.A. și pentru continuarea derularii contractelor,îin conditiile în care erau înregistrate întârzieri ale stadiului fizic al lucrărilor. 

Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru sustinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului si a avut drept consecinta înregistrarea unor pierderi de aproximativ 2.000.000 lei (circa 500.000 de euro) în dauna companiei aeriene, susțin procurorii DNA. Aceștia mai notează că pe 22 noiembrie 2012 Silaghi a primit de la Nelu Iordache suma de 200.000 de euro, pentru a-și exercita influența asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plata aferente contractelor aflate în procedura de aprobare și pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte. Procurorii susțin ca Ovidiu Silaghi a fost ajutat de Remus Vasile Span.

Conform Referatului DNA , Nelu Iordache le-ar fi spus procurorilor că Ovidiu Silaghi ar fi folosit un aparat de bruiaj atunci când s-au întâlnit. Dacă mă strângeți de…încep să dau afară! – ar fi amenințat Nelu Iordache pe un apropiat al ministrului Silaghi Dosarul se află în continuare în lucru.

(Jurnal)