Negocierile PSD-PNL, pe ”repede – înainte”! Ultima variantă a viitorului cabinet Ciucă.

0
404

Negocierile PSD-PNL pentru desemnarea viitorilor miniștri ce urmează a face parte din cabinetul Ciucă, continuă sâmbătă, 20 noiembrie, de la ora 14:00…

Vineri seară, liderul USR, Dacian Cioloș, a transmis liberalilor, într-un mesaj publicat pe Facebook, că uniunea așteaptă liberalii ”curajoși” la negocieri, asta, după ce Rareș Bogdan a declarat că PNL trebuie să reia negocierile cu USR pentru că PSD ”nu e serios”!

Cioloș a mai spus că ”înțelege spaima uriașă” a celor de la PNL, care ”au dat cheile de la casă PSD”! Dacian Cioloș a mai spus că PNL va avea în noul guvern rolul USR din guvernul precedent” și că PNL de fapt  nici nu vrea reformă cu adevărat, dar nici nu e hoț profesionist ca PSD.

Kelemen Hunor este ferm în menținerea condițiilor impuse de formațiunea din care face parte, declarând: „Dacă este nevoie de noi în această coaliție colegii din PNL vor trebui să accepte că UDMR își păstrează actualele ministere…”  Nu e posibil să stăm cu pantalonii dați jos până la genunchi și să așteptăm poștașul /UDMR nu renunță la Ministerul Dezvoltării – este o afirmație destul de corectă”.

Dan Barna, rămâne la fel de acid în declarațiile sale la adresa Președintelui României: „Sub înaltul patronaj al președintelui Klaus Iohannis, (…) România va fi guvernată de o frăție a hoției”.

De partea cealaltă, președintele PSD, Marcel Ciolacu precizează că „Dacă UDMR iese din coaliție, pleacă și PSD pentru că nu am mandat de la partid pentru Guvern PSD-PNL, reiterând faptul că a promis Președintelui României  că joi vom avea Guvern!

În acest weekend, liderii politici vor stabili cine va fi ministru, dar și ce ministere va prelua fiecare partid.

În ciuda solicitării fiecărei formațiuni politice de până acum, cel mai probabil, PSD va domina cabinetul, cu 10 miniștri, în timp ce PNL va avea 8 portofolii, iar UDMR 2.

Cine sunt miniștrii propuși și la ce Ministere

Nicolae Ciucă, propus să fie viitorul premier, va avea nevoie de 234 de voturi pentru a trece prin Parlament guvernul său care ar putea avea următoarea configurație:

Prim-ministru: Nicolae Ciucă

Vicepremier: Kelemen Hunor

Miniștrii :

Ministerul Finanțelor – Adrian Câciu (PSD)

Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila (UDMR)

Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu (independent asumat de PNL)

Ministerul de Interne – Lucian Bode (PNL)

Ministerul Apărării – Vasile Dîncu (PSD)

Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu (PNL)

Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu (PSD)

Ministerul Muncii – Gabriela Firea (PSD)

Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu (PNL)

Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila (PSD)

Ministerul Mediului – Tanczos Barna (UDMR)

Ministerul Energiei – Virgil Popescu (PNL)

Ministerul Economiei – Radu Oprea (PSD)

Ministerul Agriculturii – Adrian Chesnoiu (PSD)

Ministerul Tineretului și Sportului – Eduard Novak (UDMR)

Digitalizare – Raluca Turcan (PNL)

Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu (PNL)

Ministerul Fondurilor Europene – PSD

La portofoliul Justiției nu există încă o variantă clară, ministerul fiind disputat între Cătălin Predoiu și Iulia Scântei.

(Jurnal)