Negocierile PNL – PSD, Povești de adormit Boborul!

0
201

Negocierile dintre PNL și PSD privind viitorul premier au început să semene cu scenele alea din copilăria noastră în care părinții, ca să nu le mai bâzâim în cap, pe la onomastici, că vrem să ne plimbăm cu trotineta odraslei vecinului, care bineînțeles bâzâia la rândul lui, că vrea același lucru ca și noi, ne promitea că ne vom plimba cu ea, însă ”prin rotație!”

Uite așa se întâmplă zilele acestea și cu conducerea PNL, care tocmai a votat rotația premierilor, ca să nu mai bâzâie nimeni! Un an PNL, un an PSD… Doi ani unul, doi ani celălalt! Ați văzut că vă puteți înțelege?! Nici nu mai contează care-i stânga și care-i dreapta! Să fie toată lumea mulțumită că sunt cu toții la guvernare!

O propunere neaoșă, ce va face probabil deliciul unui întreg mapamond, arătând lumii cât de atipic se guvernează o țară cum este România.

După ce s-au reunit, într-o ședință a Biroului Executiv Național pentru a stabili desemnarea premierului în viitorul guvern PSD-PNL-UDMR și ca șeful Executivului să se schimbe prin rotație între PNL și PSD, liderii PNL au  decis ca primul care  va ocupa această funcție să fie un liberal! De ce nu mă miră deloc, această solicitare?

Conștient că viitoarea coaliție trebuie să meargă la Cotroceni cu un singur nume de premier, președintele PNL se uită toată ziua în oglindă, precum crăiasa din Albă ca Zăpada, admirându-se, și întrebat care va fi propunerea de premier, el rostește, de fiecare dată, oricui, ca o flașnetă stricată: „În acest moment, da. Aceasta e decizia”!

Omu’ o ține ”Ca surda pe mormânt !”  Nimeni nu poate să-i scoată din cap că altcineva ar fi mai potrivit ca el pe această funcție! Dincolo de social-democrați care nici nu vor să audă de această propunere, sunt o grămadă, alți colegi ai săi de partid, care abia așteaptă să îi dea să muște din mărul otrăvit!

Deși în ședința BEX mai mulți lideri liberali au cerut ca la negocierile cu PSD să fie luate în calcul și alte nume de premier, în condițiile în care social democrații au anunțat ca nu îl vor pe Florin Cîțu, propunerea nu a fost supusă la vot. De ce? Nu cunoaștem, dar se pare că ”prietenii” știu de ce!

Ungurii, veșnici colegi de guvernare, se uită la noi și râd ca la bancurile cu olteni. Iată de ce, despre interminabilele negocieri pentru desemnarea viitorului premier, Kelemen Hunor și-a permis o ironie tăioasă, zicând: Colegii noştri nu s-au înţeles şi fiecare doreşte să fie primul. E înghesuială mare…!

De cealaltă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, deși știe că, la urma urmei, toată mascarada asta este orchestrată direct de la Cotroceni unde cele două nume de premier, vehiculate, sunt Cîțu și Ciucă (nimeni altcineva!), el o ține pe-a lui: ”Să vină domnu Ciucă premier pentru următorii 3 ani este exclus” (??!)

Trădat, la rândul său, Dan Barna rânjește mânzește, speriat de ipoteza că USR ar putea avea soarta altor formațiuni politice, pierind, imediat după stabilirea noii coaliții, ca măgarul în ceața istoriei. Degeaba încearcă el săși facă aliate partidele mici, de garsonieră, pentru a putea construi o alianță P+2,+3 sau +4, căci nu-și va mai permite niciodată aroganța pe care o flutura odată, când era un personaj important din angrenajul fostei Coaliții.

În ungherele sale necunoscute Barna mai crede încă în posibilitatea revenirii la formula ce s-a dovedit toxică, PNL-USR-UDMR, agățându-se de această speranță ca de un fir de păr, repetând ca un papagal vorbitor, sintagma: ”Niciodată să nu spui niciodată…! Niciodată să nu spui niciodată…”  Deși el vede limpede cum foștii săi colegi de guvernare, liberalii, se gândesc la ei, useliștii, doar în contextul poveștii cu ”a fost odată”!

În consecință nu ne rămâne decât să așteptăm să vedem cum va arăta sfârșitul acestei povești, în timp ce eu mă voi rezuma deocamdată să vă spun: ”C-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa”… cum ni le strecoară ăștia seara pe la breking news-uri .

Dacă sunteți cuminți (și vă vaccinați…), povestitorul vă promite, că o să vă spună și povestea cu negocierea partidelor din noua coaliție, pentru  ”7 ani de guvernare”, sub viitorul cabinet Cîțu, Cuțu, Bîțu, Pârțu sau cum se va mai chema el, din ciclul: ”Povești de adormit BOBORUL!”

(Florian Tincu)

(Grafica: Devis Grebu)