De câteva săptămâni Municipiul Giurgiu arată ca un vast șantier. Se asfaltează, se pun borduri, se amenajează locuri de joacă pentru copii, se instalează garduri de protecție parcurilor etc. Dorind să află care este programul acestor lucrări și care este stadiul lor la acest moment am stat de vorbă cu conducerea societății Servicii Construcții Edilitare: directorul Cristian Barbu și directorul economic, Sorin Ruse.
Am început după cum poate observa orice cetățean al acestui oraș, de inventariere a tuturor problemelor apărute în carosabil la finele anotimpului rece și mă refer aici la cele mai mici, nicidecum la cele ce se întind pe suprafețe întinse…- ne spunea directorul Cristian BARBU.
Lucrări anuale …
Evident că le-am planificat pe zone…Astfel am început cu plombarea în cartierul Tineretului, strada ”Vaporului”, urmând să pătrundem pe strada ”Miron Nicolescu”.
Le frezăm și în în scurt timp le astupăm ca să nu stăm foarte mult cu ele deschise, creând disconfort conducătorilor auto și mergem în continuare în tot orașul. Asta însemnând șoseaua Sloboziei, Bălănoaiei, și în principal străzile care nu au intrat în proiectele de reabilitare totală. Acolo intervenim – mai preciza directorul SC Servicii Edilitare. Ceea ce facem noi acum nu are însă nicio legătură cu proiectul de asfaltare cu bani europeni destinat Municipiului Giurgiu. Cele pe care le lucrăm în prezent sunt lucrări anuale ale Consiliului local Giurgiu, însemnând reparații ce sunt acoperite din resurse proprii.
Directorul Barbu ne mai spunea că din această acțiune de amploare, debunită de noi ”Marea Asfaltare” mai fac parte: șoseaua București, bulev. Mihai Viteazul, șos. 1918 (Oinac), șoseaua Prieteniei, urmând să intre în execuție , ulterior și celelalte străzi amintite anterior de mine, ce sunt deocamdată doar plombate: Sloboziei, Bălănoaiei,Ghizdarului și evident străduțele adiacente. Dar până la demararea acestor lucrări va mai dura ceva timp- ne mai spunea Cristian Barbu.
Restul de lucrări care le avem, sunt mai mici… Avem niște străduțe pe ”Oltului”, în zona Ramadan, pe care le-am reabilitat cu dale de beton , unde nu se putea intra cu asfaltare… Pe urmă avem de reabilitat toate străzile de pământ care nu se pot asfalta, întrucât nu au toate utilitățile pe ele (gaze, apă, etc – n.red) și nu e normal să le asfaltezi, căci după asta trebuie să le spargi din nou. Mixtura asfaltică rezultată în urma frezării pe arterele principale le-am pus pe străzile ”Alianței”, ”Șoimului”, ”Plopilor”, ”Neajlovului” , în zona din spatele societații TEC… De asemenea strada ”Miron Costin” o să intre până la sfârșitul anului în asfaltare, ne-a mai precizat directorul societății Construcții Edilitare.
Se schimbă bordurile
Referitor la celelalte lucrări demarate în Municipiu, la rândul său, directorul economic al societății, Sorin Ruse ne spunea:
În zona bazinului de înot de pe șoseaua de Centură, adiacent Parcului Tineretului, am reabilitat trotuarele… Chiar la acest moment , tot aici construim și un gard de protecție, dar și un loc de joacă pentru copii.
Pe lângă cele de anvergură, sunt foarte multe lucrări mai mici – ne mai spunea directorul Sorin Ruse.
Un exemplu în acest sens îl pot constitui lucrările pe care le executăm printre blocuri, trotuarele din zona Tineretului, în zona ”1 Decembrie 1918”… Mai trebuie precizat că toate aceste lucrări le facem cu forțe proprii, cu oamenii noștri, ai societății. În felul acesta s-au mai creat și niște locuri de muncă… Oamenii au de treabă și asta e foarte bine… Noi cumpărăm asfalt, închiriem utilaje și executăm lucrările. Suntem totodată atenți la sesizările Asociațiilor de Proprietari, chiar și ale cetățenilor, în nume personal. Sunt diferite lucrări, unele din fonduri europene, altele pe PNDL , iar altele din bugetele proprii, a mai menționat directorul economic.
Telefonul cetățeanului
Sorin Ruse ne-a mai precizat la sfârșitul discuției noastre că așa cum proceda în anii anteriori, pe când conducea Direcția Administrației Domeniului Public și Privat , solicită în continuare cetățenilor să semnaleze orice spărtură ivită în carosabil, pentru a se putea interveni în timp util, asupra reparației. Iată de ce atașăm și un număr de telefon, de la secretariatul Societății Construcții Edilitare, unde puteți lăsa informațiile dvs. pe acest subiect: 0246/217416
(Florian Tincu)