Municipalitatea trece la eficientizarea energetică și expertiza seismică a liceelor, școlilor gimnaziale și grădinițelor din municipiu

0
190

izolare_21939300Clădirile liceelor, școlilor gimnaziale și grădinițelor din municipiul Giurgiu ar putea intra în proces de eficientizare energetică prin Programul Operațional Regional 2014-2020 Axa 3.1. – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea B – Clădiri publice.

 Municipalitatea face demersuri în această perioadă pentru depunerea în cadrul acestui program a mai multor cereri de finanțare pentru unitățile de învățământ giurgiuvene.

 Zilele acestea o echipă formată din reprezentanți ai Direcției Programe Europene din cadrul Primăriei și proiectanți a fost în teren pentru a demara măsurătorile necesare realizării documentației tehnico-economice pentru depunerea proiectelor.

 Vor face obiectul cererilor de finanțare acele clădiri care îndeplinesc cerințele ghidului solicitantului pentru Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 3.1.B.

 În această primă etapă se vor realiza releveele și auditul energetic inițial al clădirilor școlare, urmând apoi întocmirea celorlalte documente tehnico-economice.

bloc-bulina-rosie

În paralel cu această activitate, municipalitatea realizează expertiza seismică a acestor clădiri, întrucât condiția de bază pentru ca o clădire să intre în programul de eficientizare energetică este aceea că trebuie să se încadreze în clasa de risc seismic 3. Între activitățile specifice sprijinite prin intermediul Axei 3.1.B. se numără: – îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii (pereți exteriori, ferestre, tâmplărie, planșeu peste ultimul nivel, planșeu peste subsol), șarpantelor și învelitoarelor, inclusiv măsuri de consolidare a clădirii; – reabilitarea și modernizarea instalațiilor pentru prepararea și transportul agentului termic pentru încălzire și a apei calde menajere, a sistemelor de ventilare și climatizare, inclusiv sisteme de răcire pasivă, precum și achiziționarea și instalarea echipamentelor aferente și racordarea la sistemele de încălzire centralizată, după caz; – utilizarea surselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie termică pentru încălzire și prepararea apei calde de consum;  – înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață.

(surse: site-ul Primăriei Giurgiu)