Asistaţii sociali care nu au chef de muncă au găsit o soluţie inedită de a fenta legea: se dau bolnavi, astfel că statul nu îi mai poate obliga să presteze ore-muncă în folosul comunităţii, în schimbul sumelor de bani din ajutorul social.

Majoritatea „bolnavilor de ocazie” suferă de astm, depresie sau alte maladii care, în opinia lor, nu le dau voie la eforturi fizice.

La situaţia aceasta contribuie, în mare parte, şi unii medici care, din nu se ştie ce motive, eliberează certificate medicale de constatare a capacităţii de muncă sau adeverinţe şi certificate care să îi scutească, pe puturoşi, de munca în folosul comunităţii.

Astfel, conform unei statistici a Primăriei Municipiului Giurgiu, în luna ianuarie 2018, în plată, cu ajutor social, se aflau un număr de 388 de dosare, pentru 795 de persoane.

Dintre acestea, apte de muncă erau 63, alte 62 de persoane erau vârstnici de peste 60 de ani, 494 erau mame cu copii minori, iar la categoria „inapt de muncă” figurau 176 de persoane.

Dintre acestea, 120 au obţinut certificate medicale de scutire de la trei medici giurgiuveni, aceştia fiind, de altfel, recordmenii în materie: Georgeta Dinculescu – 60 de asemenea certificate, în special pentru boli precum tulburare depresivă, întârziere mintală uşoară, tulburare de anxietate, episod depresiv, boli pentru care mătura sau alte activităţi de curăţenie prin oraş sunt STRICT INTERZISE; peste 40 de certificate au fost eliberate de Costin Alexe, iar „podiumul” este completat, cu 20 de certificate medicale eliberate, de Camelia Amalia Preda.

Dacă analizăm – la rece – bolile de care „suferă” cei scutiţi, am putea ajunge la concluzia că munca este grav dăunătoare sănătăţii, provocând chiar episoade de anxietate şi depresii. Mai mult, cine munceşte, în viziunea asistaţilor sociali, poate, Doamne fereşte!, să ajungă să aibă chiar şi întârziere mintală…

În concluzie, peste trei sferturi dintre certificatele medicale eliberate poartă ştampila şi parafa celor trei medici. Cu aceste certificate, respectivii 120 de indivizi stau, în continuare, bine-mersi, pe banii statului, fără teama că ar putea vreodată rămâne fără sursa de venit, pentru că nu vor cădea sub incidenţa articolului de lege care spune că, la trei refuzuri ale unui loc de muncă, le poate fi anulat ajutorul social!

(L. Balaban)