Rapoartele publice anuale de la instituțiile subordonate Ministerului de Finanțe și Ministerului Justiției vor arăta că în 2017 statul român a regresat în recuperarea în bani a prejudiciilor. Ne menținem sub 10% cu transformarea în bani din totalul bunurilor și proprietăților pe care instanțele le-au confiscat persoanelor condamnate definitiv. Iar încasatul efectiv în cash al anului 2017 e sub cel din 2016!

În 2016, ANAF și MJ recuperaseră 120 de milioane de lei din ce deciseseră instanțele, echivalentul a aproximativ 26 de milioane de euro. „Acum suntem, în total, sub 25 de milioane de euro, dacă am compara cash cu cash”, susține un oficial care cunoaște cifrele. România a fondat, în decembrie 2015, ANABI (Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Imobilizate) exact cu rolul de a deveni „oficiul național pentru recuperarea creanțelor”. Indiferent că sunt recuperate de ANAF, care adună în acest moment grosul, sau de ANABI, bunurile rezultate din infracțiuni se transformă foarte greu în bani. Mai simplu: clădirile, mașinile, terenurile și celelalte bunuri se fac dificil bani.

Conform raportului oficial al ANABI, din februarie 2017, „Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat ANABI faptul că în anul 2016, din valorificarea bunurilor confiscate prin hotărâri judecătorești rămase definitive pronunțate în materie penală, s-au obținut venituri în suma totală de 21.072.465 lei din care: Venituri din vânzarea bunurilor imobile confiscate: 20.390.696 lei; Venituri din vânzarea bunurilor mobile confiscate: 681.769 lei”.

La acești bani se adaugă sumele cash din prejudicii, adică ceea ce deja este reținut în conturi. Acestea au fost de aproximativ 100 de milioane de lei, în același an 2017. Împreună, prejudiciile și valorificările cumulează 120 de milioane de lei, cam 26 de milioane de euro, și reprezintă tot ce a intrat, la lichiditate, în conturile statului în 2016. Este foarte puțin!

Rămânem la 7-10% din prejudiciile decise de instanță prin verdictele definitive în materie penală”, recunoaște oficialul.

Pe siteul ANABI mai există o cifră uriașă, care este actualizată: 705 milioane de lei sechestrați la 31 decembrie 2017, dar aceasta este suma indisponibilizată, fie prin deciziile procurorilor, fie ale primelor instanțe, ea nu este o creanță certă a bugetului; ea depinde de soarta proceselor aflate pe rol.

 

(Jurnal)