imgNici nu a început bine examenul de Bacalaureat și lamentările și contestațiile au și început să curgă în mediul on line. După prima probă la Limba și Literatura română candidații, dar mai ales părinții acestora, au sărit ca arși cerând ca la subiectul nr. 3,  legat de construirea unui eseu în care elevii erau îndemnați să prezinte particularități de construcție a unui personaj dintr-un roman psihologic interbelic , subiect   cuprins în tematica de examen a Bacalaureatului să se țină seama de confuzia făcută de elevi. Asta pentru că în timp ce o parte din candidați au tratat romanul ”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” alții au analizat cu totul altceva, în majoritatea lor personajul ales fiind din romanul ”Moromeții”, al lui Marin Preda.  

”Moromeții” vs ”Ultima noapte de dragoste…”

Contestatarii cer acum în petiția lor on line a  se lua în considerare și romanul ”Moromeții” , deoarece susțin ei acțiunea romanului ar fi  ”interbelică” chiar dacă romanul a apărut în perioada postbelică.

Multi dintre noi ne-am gândit ca este corect sa scriem Morometii doar din aceasta cauza… si nu e chestia ca nu am invatat cei care am scris romanul Morometii, ci probabil din cauza emotiilor si altor chestii care ne-au pus piedica. Daca insultati in aceasta petitie , nu arata decat , ”buna crestere” pe care voi o aveti  ! Sustinem Morometii pentru subiectul 3 la bac ! – au  scris elevii candidați în solicitarea lor  din mediul virtual…Rămâne de văzut dacă și comisiile de examinare vor ține cont de acest argument la corectarea lucrărilor.

(Jurnal)