Moțiunea de cenzură a trecut! Guvernul Dăncilă a fost demis! Ce urmează…

0
190

Moțiunea de cenzurăsemnată de 237 de parlamentari s-a dezbătut începând cu ora 10 în plenul reunit al Parlamentului. Documentul a fost inițiat de partidele din Opoziție și a fost semnat de parlamentari de la PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România și ALDE. Moțiunea a fost semnată și de patru parlamentari PSD și de un parlamentar al minorităților naționale. Pentru ca Executivul condus de Viorica Dăncilă să fie demis, Opoziția era nevoie de 233 de voturi. 

După ce au fost numărate voturile, rezultatul a fost clar în favoarea moțiunii de cenzură: 238 de parlamentari au votat ca Guvernul Dăncilă să plece. 

Ce urmează în continuare

Președintele convoacă partidele parlamentare la consultări, la Palatul Cotroceni și desemnează, în urma consultărilor, un premier care are la dispoziție 10 zile pentru a-și forma un cabinet cu care să vină în Parlament pentru un vot de încredere. Dacă premierul propus nu adună 233 de voturi, președintele face o nouă propunere. Dacă două propuneri de premier sunt respinse consecutiv de Parlament se intră în procedura alegerilor anticipate, care nu pot fi însă organizate decât anul viitor.