Cu 238 de voturi pentru, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, depusă de partidele din opoziție și dezbătută joi, 10 octombrie, a trecut.

La scurt timp de la aflarea rezultatului, reporterii publicației noastre au contactat o serie de politicieni giurgiuveni, pentru declarații „la cald” ale acestora.

Este rezultatul pe care PSD îl merită, după guvernarea dezastru din ultimii trei ani. Este un rezultat pe care cetățenii României îl așteaptă, și pentru care au dat un prim semnal la alegerile europarlamentare, când au votat pentru un stat de drept, în care nimeni să nu fie mai presus de lege. Ceea ce s-a întâmplat astăzi (n.r. – joi, 10 octombrie), este o nouă etapă pentru România. Se încheie o etapă de 30 de ani, în care PSD a dominat și izolat România, ținând un ritm de dezvoltare mult prea mic pentru țara noastră.

Votul de azi este un vot pentru desființarea acestui partid, pentru că, după trei decenii, PSD trebuie să dispară, așa cum trebuie să dispară și lupta care a măcinat partidele din România. De anul viitor, în Parlament vom avea partide democratice, care să se lupte în idei și nu pentru interesele liderilor lor. Țin să menționez și faptul că organizația Giurgiu a PNL a contribuit la acest rezultat, prin votul dat de deputatul Alexandru Andrei!” – Dan Motreanu, președintele organizației județene a PNL Giurgiu.

„Am votat astăzi, alături de colegii din PNL, pentru un nou început, pentru o Românie normală, o Românie a bunului simț.

Prin votul dat de majoritatea parlamentarilor, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost aprobată, demonstrând – o dată în plus – eșecul total al guvernării PSD, dar și unitatea Opoziției

Îmi doresc un nou început, să redăm demnitatea tuturor românilor” – deputat Alexandru Andrei,  prim vicepreședinte PNL Giurgiu.

„Era un rezultat previzibil, referindu-mă la căderea acestui guvern total incompetent. Toate forțele politice din opoziție s-au unit în demersul inițiat de Partidul Național Liberal, un demers venit să confirme ce am afirmat nu o dată: că Guvernarea Dăncilă a făcut doar rău românilor.

Este o victorie uriașă a PNL-ului și a celorlalți. Nu pot spune decât că bucuria este mare, ne așteaptă o guvernare grea, având în vedere ce au reușit, în acești 30 de ani, cei de la PSD. Este o victorie importantă, și trebuie să gândim de acum o guvernare pentru România, cu un program bine structurat, așa cum știm noi mai bine” – Marian Măroiu, președintele organizației municipale a PNL

„Nu pot decât să mă bucur după acest rezultat al moțiunii depuse de colegii din PNL.

Acum, aștept ca Partidul Național Liberal să dea viitorul premier și, mai presus de toate, să pună țara în ordine, pentru că de acest lucru avem nevoie!” – Marin Anton.

După cum am spus și în conferințele de presă sau în ieșirile mele publice, am susținut ieșirea de la guvernare, considerând că PSD, aliatul nostru de la acea vreme, nu a înțeles că avem nevoie de reformă, cu un guvern restructurat și cu măsuri economice clare. Era clar că singura soluție, pentru noi, era ieșirea de la guvernare, comportându-ne, din acel moment, ca un partid aflat în opoziție, indiferent că venea guvernul în Parlament cu diferite propuneri, sau la moțiuni. Nu era obligatoriu să votăm pentru moțiuni, fără a avea argumente clare. Mai mult, foștii noștri parteneri de guvernare au găsit de cuviință să destructureze și să încerce să desființeze ALDE, încercând să ia „la bucată” prin diverse „artificii” la limita legii, parlamentari din ALDE, pentru a-și asigura în continuare majoritatea în Parlament. În privința votului de astăzi, mă bucur că toți cei 20 de colegi parlamentari au fost consecvenți. De mâine, sau de luni, probabil, cei care au plecat din ALDE sper că vor reveni la gânduri mai bune. Ușa le este deschisă, putem discuta. ALDE a votat moțiunea, și, dacă nu ieșeam de la guvernare, sunt sigur că moțiunea nu s-ar fi introdus. Ne-am asumat ieșirea de la guvernare, ne-am asumat trecerea în opoziție. Nu vom intra la guvernare, dar nici nu vom lăsa noul guvern să ia decizii greșite” – deputatul Toma Petcu, liderul ALDE Giurgiu.

„Nu vreau să fac declarație din postura de om politic, ci din punct de vedere administrativ. O spun simplu: schimbarea stăpânilor, bucuria nebunilor. Intrăm în iarnă, nu sunt lucrurile rezolvate, o să intrăm cu probleme la încălzire. Până se așează guvernul, până se stabilesc, se duce iarna. Din punct de vedere administrativ, schimbarea guvernului în plină iarnă nu este un lucru bun. Vor fi probleme foarte mari. Avem lucrări în continuare, nu am avut guvern o lună și jumătate, avem întârzieri la lucrarea de la Centrala termică, pentru că nu am avut Ministru al Mediului care să avizeze Programul de termoficare. Nu este bine deloc, nici pentru primarii opoziției, nici ai puterii!” – Nicolae Barbu, primarul municipiului Giurgiu. 

(Jurnal)