Astăzi, sâmbătă, 27 iulie, se sărbătorește Sfântul Pantelimon. Acest sfânt este adesea numit „doctor fara de arginți”, arătându-se prin aceasta cum că el n-a umblat după averi și s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui și nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute. Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor și creștin următor lui Hristos.

Atras de învățătura creștină, ca urmare a influenței dragostei mamei sale, acesta va înceta a mai cerceta căile sfinte o dată cu moartea acesteia. Filosofia îi va prinde mai mult atenția. După moartea mamei, tatăl a dat copilul la școlile păgâne ale timpului. A terminat cu succes Școala de Medicină la Nicomidia. Mai apoi, tânărul Pantelimon a fost încredințat, spre ucenicie, medicului Eufrosin. Dobândind multe cunoștințe și o înțelepciune aleasă a practicării medicinei, el a fost remarcat de împărat, care l-a și ales drept medic al său, scrie crestinortodox.ro.

Din cauza că era căutat de mulți bolnavi, ceilalți medici din Nicomidia deveniseră invidioși pe el și, fiindcă îngrijise un creștin tocmai chinuit din ordinul împăratului, ei profitară de ocazie pentru a-l denunța pe Pantoleon la împărat. Pentru credința și dragostea tânărului Pantelimon față de Hristos, împăratul Maximian poruncește ca acesta să fie supus unor chinuri groaznice, după care decide să-i fie tăiat capul.

Tânărul a fost legat de un stâlp și trupul i-a fost sfâșiat cu gheare de fier, iar rănile arse cu făclii aprinse. Însă torțele s-au stins, iar rănile sfântului s-au vindecat. A fost scufundat în plumb topit și aruncat în mare, legat de un pietroi. L-au aruncat apoi fiarelor sălbatice, dar acestea s-au arătat blânde. Împăratul s-a înfuriat și a dat ordin ca sfântul să fie legat de o roată cu lame ascuțite, care, rostogolindu-se de la înălțime, în fața întregului oraș, să-l omoare. Hristos l-a eliberat pe sfântul mucenic, în rostogolirea roții, roata strivind un mare număr de necredincioși. Maximian a dat ordin ca Pantelimon să fie decapitat, iar trupul să fie dat în foc.

În momentul morții sale, din cer s-a auzit cuvântul: „Slujitor credincios, dorința ta va fi acum îndeplinită, porțile cerului îți sunt deschise, cununa ta e pregătită. Vei fi de-acum înainte adăpost deznădăjduiților, ajutor celor încercați, doctor bolnavilor și teroare demonilor. De aceea, numele tau nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon.”

Pantelimon, doctorul cel bun și nerăpitor de averi, a mucenicit pentru dragostea sa față de Hristos, fiind decapitat din ordinul împăratului. Se spune de către Tradiția creștină, cum ca în momentul decapitării sfântului, din rana lui nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul de care a fost legat a rodit în acel moment. Spre a nu lua creștinii cinstitul trup al sfântului, acestuia i s-a dat foc, însă o altă minune a mărturisit vrednicia aceluia. Credincioșii au scos din cenușă trupul neatins de foc al lui Pantelimon și l-au îngropat cu mare cinste, pe proprietatea lui Arnantios Scolasticul, în anul 303.

Ce eveniment s-a petrecut la Giurgiu…

În prezența mai multor zeci de giurgiuveni, în incinta micuței biserici de lemn din curtea Spitalului Județean Giurgiu, care poartă hramul Sfântului, a fost oficiată, în ciuda caniculei, o slujbă emoționantă. De remarcat coliva cu icoana Sf. Pantelimon, realizată de prof. Valerica Miftode, o apropiată a comunității bisericuței din incinta SJU Giurgiu, așa cum, de altfel, și alte personalități ce nu au dorit să li se facă publicitate, au contribuit la masa de hram.

La final atât preoți invitați, cât, mai ales, preotul paroh al micii comunități ce, săptămână de săptămână, vine să se închine și să se roage Sfântului Pantelimon, au ținut o cuvântare demnă de o asemenea sărbătoare.

Preotul Neacșu ajutat material de câțiva buni creștini și de autoritățile locale, a transformat un loc plin de bălării într-un mic Paradis terestru. Un Om mereu atent la detalii și la nevoile celor de lângă el. Un trimis al lui Dumnezeu gata oricând să aline suferințele oamenilor aflați pe paturile spitalului din imediata vecinătate a Bisericii Sf Pantelimon, astfel se pot caracteriza, în puține și sărace cuvinte, cele ce se petrec, zi de zi, săptămână de săptămână, în curtea Bisericii Sf. Pantelimon din incinta Spitalului, loc binecuvântat în care bolnavii găsesc speranța de vindecare iar medicii puterea de a vindeca.

Cei prezenți au participat, apoi, la praznicul Hramului Bisericii.