Legea pentru modificarea şi completarea art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România a fost adoptat de Camera Deputaţilor în 6 februarie.

„Camera Deputaţilor, în calitate de camerã decizionalã, a adoptat azi (6 februarie – n.r) cu unanimitate de voturi un proiect de lege care modificã Ordonanţa 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţelele de drumuri naţionale din România. Modificarea legislativã se impunea având în vedere cã norma nu era suficient de clarã, instanţele interpretând în mod diferit situaţii reclamate de mulţi cetãţeni în cazul amenzilor aplicate în mod repetate în lipsa rovinietei”, a declarat deputatul PNL Lucian Bode.

În forma adoptatã se aratã cã şoferii nu mai pot fi sancţionaţi în intervalul cuprins de la data sãvârşirii contravenţiei şi pânã la data comunicãrii acesteia. Totodatã, apar modificãri şi în ceea ce priveşte prescrierea sancţiunii.

„Aplicarea sancţiunii se prescrie în termen de patru luni de la data sãvârşirii faptei, procesul verbal de constatare a contravenţiei se transmite obligatoriu în douã luni de la data aplicãrii contravenţiei, iar intervalul de la data sãvârşirii contravenţiei pânã la data comunicãrii procesului verbal nu se mai poate aplica altã sancţiune”.

De asemenea, procesul verbal nu mai trebuie sã fie însoţit de fotografii doveditoare.

Legea intrã în vigoare la şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial, adicã cel mai devreme în luna septembrie a acestui an.