Mirela DELEA:”Acolo, sus, la Minister, îi doare în cot de dispozițiile privind măsurile de securitate…!”

0
295

Pandemia de coronavirus a făcut ca în învățământul românesc să apară o serie de modificări, anunțate chiar de către Ministrul Educației, Monica Anisie. Despre toate acestea a scris, într-o postare pe facebook, prof. Mirela Delea:

„Am așteptat cu interes declarațiile pe care ministrul Educației și oficiali ai ministerului le-au făcut ieri.
Din păcate, în afară de faptul că la ei, acolo sus la minister, îi doare-n cot de dispozițiile privind măsurile de securitate în situația epidemiei de Covid-19, nimic n-a fost clar.
Încă nu știm nimic despre cum se vor desfășura activitățile viitoare și n-am primit elemente concrete legate de examenele naționale, asta în condițiile în care nemulțumirile și nedumeririle părinților si elevilor încă există.
Deși de o lună cursurile se țin la distanță, autoritățile au manifestat aceeași indiferență în ceea ce privește asigurarea accesului la educație al tuturor elevilor în vederea parcurgerii întregii materii.
Mulți elevi din mediul rural și nu numai, în general elevii din mediile defavorizate nu beneficiază de dreptul la educație, pentru că aceștia nu își pot permite să aibă acces la un device electronic prin care să poată lua parte la această modalitate de susținere a orelor.
În aceste condiții este obligatoriu ca ministerul să aibă în vedere îmbunătățirea programele existente, precum Euro 200, folosind fonduri europene.
Trebuie creat un program mai suplu de începere a procedurilor cu privire la achizițiile directe de device-uri, în urma realizării unei centralizări a numărului de elevi ce nu își pot permite să aibă acces la așa-zisa educație gratuită.
Guvernul ar putea să se inspire din modul în care alte tări au procedat. De exemplu, Italia a lansat un program dedicat educației online, Polonia și Cehia au implementat măsuri dedicate categoriilor vulnerabile și lista continuă.
Din fondurile europene pe care le are la dispoziție România se pot achiziționa instrumente de conectare la rețelele online pentru cadrele didactice și copiii care nu au acces la astfel de soluții și, ceea ce este foarte important, trebuie implementă rapid o platformă online națională, adaptată la programa școlară.
Este o experiență nouă pe care o trăiesc pentru prima data și elevii și profesorii și nu poate fi lăsată doar pe seama lor rezolvarea problemelor care apar.
Guvernul trebuie să se trezească și să ia măsuri urgente în condițiile în care autoritățile au prelungit cu încă o lună perioada de izolare, fiindcă nu putem să ne jucăm cu viitorul copiilor noștri.”, a scris Mirela Delea pe facebook.