luni, martie 24, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Mirel DUMITRU, director OCPI Giurgiu: „Instituția noastră achită, înregistrează și înscrie, în cartea funciară, certificatele de moștenitori”

Mirel DUMITRU, director OCPI Giurgiu: „Instituția noastră achită, înregistrează și înscrie, în cartea funciară, certificatele de moștenitori”

0

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) are la dispoziție pentru acest an un buget de 1,67 milioane de lei destinat decontării dezbaterilor succesorale pentru moștenitorii care au trecut prin procesul de cadastrare. Bugetul a fost redus drastic, cu peste 96%, comparativ cu anul trecut, deoarece procesul este greoi și în ultimii ani au fost eliberate cu totul abia 1.154 de certificate de moștenitor. Banii alocați anul acesta sunt suficienți pentru 6.708 succesiuni, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Încă din vara anului 2017, ANCPI a constituit un buget special pentru plata onorariilor notariale percepute la eliberarea documentelor de moștenitor. Totuși, numărul decontărilor a fost infim.

În 2017, din 21.000 de succesiuni, câte se puteau realizat cu bugetul rezervat, s-au deschis doar 46 de dezbateri. Drept urmare, agenția a decontat notarilor 11.500 de lei.

În 2018, bugetul dedicat dezbaterilor succesorale a crescut la 30,5 milioane lei, suficient pentru 122.000 de români care ar fi putut obține gratuit certificatele de moștenitor, dar au fost dezbătute 518 succesiuni și au fost decontați notarilor 90.750 de lei.

Anul trecut, bugetul a fost, din nou, crescut la 46 milioane de lei, suficient pentru 184.000 de succesiuni.

La acest moment, importanță maximă se dă înregistrării sistematice a proprietăților, în mod gratuit, și plata certificatelor de moștenitori, de pe urma defuncților, care pot fi înscriși în cartea funciară, tot gratuit. ANCPI asigură cadastrarea gratuită tuturor imobilelor din extravilanul localităților, precum și plata acestor certificate de moștenitor. La nivel de județ Giurgiu suntem la finanțarea 6, finanțare din bani europeni, cu care se acoperă costurile inițiate de ANCPI prin Oficiile de Cadastru”, spunea Mirel Dumitru, directorul Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Giurgiu.

Persoanele care pot obține succesiunea gratuit sunt cele care au proprietăți în localitățile în care s-a finalizat procesul de cadastrare derulat prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară. Proprietarii a 2,6 milioane de imobile, pentru care s-a finalizat procesul de cadastrare prin acest program, pot obține gratuit actele de moștenitor dacă se află într-o situație de succesiune. Aceste persoane scapă de plata unor onorarii care depășesc deseori 1.000 de lei/succesiune, în funcție de valoarea imobilelor moștenite.

La Giurgiu, în luna martie, au fost finalizate un număr total de 39806 Cărți funciare în cadrul acestui program, urmând ca, în perioada următoare, în funcție de cererile înaintate, numărul să crească. Localitățile pentru care s-au făcut aceste documente sunt Bolintin Deal (5850 de cereri soluționate), Ghimpați (10.572), Malu (4.726), Schitu (11.870) și Vedea (6.788). 

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
63 %
2.2kmh
100 %
lun
17 °
mar
24 °
mie
15 °
J
19 °
vin
20 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com