La nivel central, se discută din ce în ce mai des despre majorări ale preţurilor la energia electrică şi la agentul termic. Referindu-se la acest aspect, ministrul energiei, giurgiuveanul Toma Petcu, declara, într-o recentă conferinţă de presă:
„Preţul energiei electrice urmează să sufere, conform legii, o ajustare, pe care numai ANRE o poate face. Dar, din cauza proastei pregătiri a licitaţiilor de către ANRE, după intervenţia mea publică, finalizarea acestora a fost posibilă abia zilele trecute. Din ce ştiu, toate companiile au reuşit să-şi finalizeze contractele pe trei luni, astfel că nu vor veni cu cantităţi suplimentare de facturat, să pună presiune pe umerii consumatorilor finali. Decizia, în acest caz, este la ANRE, care trebuie să aibă în vedere toată evoluţia pieţei din ultima perioadă, să aibă foarte clar în vedere justificările companiilor şi calculele care au stat la baza acestor majorări tarifare. Am avut o discuţie cu câteva zile în urmă, cu domnul Havrileţ, şi dumnealui mi-a transmis că a stabilit, în principiu, o limită de majorare, care va fi destul de suportabilă”, spunea Toma Petcu.
Referindu-se la aspectul creşterii preţului la energia termică, ministrul energiei a precizat:
„Liberalizarea la gazele naturale, produsă odată cu Ordonanţa 64 din luna martie, are un aspect de protecţie, în sensul că populaţia este protejată până în 2021. Protejat înseamnă că ANRE, reglementatorul în domeniu, vine şi ajustează preţurile în favoarea populaţiei. Vorbim aici nu doar de gazul consumat în gospodărie, ci şi de cel consumat pentru producerea energiei termice. Ca atare, pe această zonă, estimez că nu vom avea nicio creştere”, a încheiat Toma Petcu.
(Anna Lincă)