guvern-toma-petcu-energie-hepta1_71139800Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că a cerut tuturor companiilor unde ministerul are reprezentanți în Consiliile de Administrație, chiar și celor unde statul nu este acționar majoritar, să direcționeze către investiții cel puțin 20% din bugetul pentru acest an.

 El a adăugat că o parte importantă din banii din Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții va merge către investiții în sectorul energetic. Aceasta în condițiile care, în anumite zone, se lucrează cu tehnologii învechite și depășite moral, cu consumuri și costuri de exploatare foarte mari.

În ceea ce privește liberalizarea pieței gazelor, ministrul a arătat că există o întreagă dezbatere despre cum va arăta piața gazelor după 1 aprilie. „Cert este că liberalizarea prețului de achiziție al gazelor naturale trebuie să se întâmple în România, și aici toți cei implicați în discuții sunt de acord”, a spus ministrul. Petcu a adăugat că în acest moment, OUG 64/2016, care prevede liberalizarea prețului gazelor de producție internă de la 1 aprilie, este încă în dezbatere parlamentară și așteaptă poziția Parlamentului, iar, dacă vor exista observații, acestea vor fi analizate la nivelul Guvernului.

Ministrul Energiei a vorbit și despre stadiul proiectului privind realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, în parteneriat cu compania chineză CGN, precum și despre alte posibile investiții chineze în România.Totodată, Petcu s-a referit, în interviu, și la relațiile României cu Rusia din sectorul gazelor naturale.

(Jurnal)